Nieuws

LB: Derde nieuwsbrief Loonheffingen 2022

Geplaatst: 02 februari 2022
Kenmerk: 2022.42383

LB: Derde nieuwsbrief Loonheffingen 2022

De derde nieuwsbrief Loonheffingen is gepubliceerd. In de derde nieuwsbrief Loonheffingen staan ook enkele zaken die voor gemeenten relevant zijn.

Renseignering

In punt 1 van de nieuwsbrief Loonheffingen wordt de nieuwe renseigneringsplicht toegelicht. In verband met de renseignering moeten gemeenten de volgende gegevens verstrekken: 1. de naam, het adres, het bsn en de geboortedatum van de ontvanger van de betaling; 2. de in het kalenderjaar betaalde bedragen inclusief eventuele kostenvergoedingen.

Vrijstelling thuiswerkkosten

In punt 9 van de nieuwsbrief Loonheffingen wordt de gerichte vrijstelling thuiswerkkosten toegelicht. De thuiswerkvergoeding kan ook worden verstrekt als de werknemer slechts een deel van de dag thuiswerkt. Op eenzelfde werkdag kan niet een thuiswerkvergoeding en een belasting reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer worden verstrekt. Een zakelijke reis niet zijnde woon-werkverkeer kan wel belastingvrij worden vergoed als op die dag ook een thuiswerkkostenvergoeding is verstrekt. Als de werknemer de beschikking heeft over een OV-chipkaart, OV-abonnement, auto of fiets van de zaak of ander vervoer vanwege de werkgever en hier daadwerkelijk gebruik van maakt voor een reis naar een vaste plaats van werkzaamheden c.q. de werkplek is samenloop met de gerichte vrijstelling voor thuiswerkkosten voor die dagen niet mogelijk.

Vrijstelling ARBO-voorzieningen

In punt 12 wordt de gerichte vrijstelling voor ARBO-voorzieningen toegelicht. Arbovoorzieningen zijn alleen gericht vrijgesteld indien ze aan de volgende voorwaarden voldoen: 1. De voorzieningen vloeien rechtstreeks voort uit de Arbeidsomstandighedenwet. Het gaat dan kort gezegd om voorzieningen die zorgen voor de veiligheid en gezondheid van de werknemer. 2. De werknemer gebruikt of verbruikt de voorzieningen op de (thuis)werkplek (geheel of gedeeltelijk) of op een plaats waar de gemeente uitvoering geeft aan de Arbeidsomstandighedenwet. De gemeente brengt geen kosten ten laste van de werknemer. Oftewel de werknemer mag geen eigen bijdrage betalen voor de voorzieningen. Ook het uitruilen van een belast loonbestanddeel tegen een onbelaste voorziening is in dit verband een eigen bijdrage, bijvoorbeeld bij cafetariaregelingen.

Het gaat bijvoorbeeld om de volgende arbovoorzieningen: een ergonomisch verantwoorde bureaustoel; een voetenbankje bij beeldschermwerk; een beeldschermbril; een verplichte medische keuring; een aanstellingskeuring; een EHBO-cursus Dit geldt ook voor herhalingscursussen en bijscholing in verband met het EHBOdiploma. Krijgt de werknemer met een EHBO-diploma hiervoor een toeslag, dan is deze toeslag wel als loon belast.

Als uw werknemer een luxere, even veilige, uitvoering van dezelfde voorziening of upgrade van een arbovoorziening wenst (een duurder montuur bij een computerbril of een duurdere stof op een bureaustoel), dan is dat mogelijk, maar geldt de gerichte vrijstelling niet voor de extra kosten die hiermee gepaard gaan. Voor deze extra kosten of een niet-verplichte arbovoorziening, kunt u een eigen bijdrage van de werknemer vragen. Deze eigen bijdrage brengt u in mindering op het nettoloon. De gemeente kan in plaats daarvan ervoor kiezen de extra kosten of een niet-verplichte arbovoorziening aan te wijzen als eindheffingsloon en ten laste van de vrije ruimte brengen, met inachtneming van het gebruikelijkheidscriterium. De voorziening blijft dan onbelast voor uw werknemer. U kunt voor de extra kosten of de niet verplichte arbovoorziening ook gebruik maken van een cafetariaregeling (zie paragraaf 4.15 van het Handboek Loonheffingen 2021). In het verleden is wel goedgekeurd dat een cursus "stoppen met roken" en een stoelmassage altijd generiek onder de gerichte arbovrijstelling vielen. Per 1 januari 2022 is dat niet langer het geval.

Een EHBO-cursus, inclusief herhalingscursussen en bijscholing. Krijgt de werknemer met een EHBO-diploma hiervoor een toeslag, dan is deze toeslag wel als loon belast.
Ook is opgenomen dat een "upgrade" van een arbovoorziening mogelijk is, maar dat de gerichte vrijstelling niet geldt voor de extra kosten. Voor deze upgrade, of voor niet-verplichte arbovoorzieningen, kan wel een bijdrage van de werknemer worden gevraagd, iets wat voor reguliere arbovoorzieningen niet kan om de vrijstelling toe te mogen passen.

Overige onderwerpen Nieuwsbrief Loonheffingen

  • Gedifferentieerde premie Arbeidsongeschiktheidsfonds (Aof);
  • Gedifferentieerde premie Werkhervattingskas (Whk);
  • Voortschrijdend cumulatief rekenen (VCR) door private uitvoerders;
  • Wijzigingen voor de aangifte loonheffingen;
  • Aanpassingen afdrachtvermindering speur- en ontwikkelingswerk (S&O)
  • Wijziging bijtelling auto van de zaak zonder CO2-uitstoot
  • Verlengen geldigheidsduur gebruikelijkloonregeling voor innovatieve start-ups met één jaar
  • AOW-leeftijd in 2022
  • Coronacrisis: maatregelen voor de loonheffingen
  • Reikwijdte arresten terugwerkende kracht sectorindeling
  • Brexit: Wet langdurige zorg blijft onder HSO vallen

Documenten en publicaties

  • Nieuwsbrief Loonheffingen 2022 | Uitgave 3 - 2 februari 2022. Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.