Nieuws

BTW: Renseignering: Handleiding Gegevensaanlevering van Uitbetaalde Bedragen aan Derden

Geplaatst: 13 augustus 2022
Kenmerk: 2022.45738

BTW: Renseignering: Handleiding Gegevensaanlevering van Uitbetaalde Bedragen aan Derden

In dit nieuwsbericht informeren wij u over de Handleiding Gegevensaanlevering van Uitbetaalde Bedragen aan Derden die de Belastingdienst onlangs heeft gepubliceerd.

De Belastingdienst heeft handleiding gepubliceerd over de nieuwe renseigneringsverplichting.

1. Wat is de renseigneringsplicht?

Gemeenten verstrekken via het zogenoemde IB-47 formulier financiële informatie aan de Belastingdienst over aan derden uitbetaalde bedragen en verstrekkingen in natura. De huidige wettelijke regeling c.q. de IB-47 regeling staat het niet toe om de gegevens met het Burgerservicenummer (BSN) aan de Belastingdienst te verstrekken. Doordat het Burgerservicenummer (BSN) bij de informatie ontbreekt kan de Belastingdienst de aangeleverde gegevens moeilijk verwerken in de administratieve systemen.

Om de verwerking van de gegevens soepel te laten verlopen is de nieuwe renseigneringsverplichting ingevoerd waarbij de gegevens met het Burgerservicenummer worden verstrekt. De nieuwe renseigneringsverplichting geldt vanaf 1 januari 2022. Deze nieuwe renseigneringsverplichting is altijd c.q. zonder meer van toepassing. De renseigneringsverplichting geldt ook als de Belastingdienst niet heeft verzocht om aanlevering van de financiële gegevens. De nieuwe renseigneringsverplichting is daarmee breder dan de huidige IB-47 regeling. De nieuwe renseigneringsverplichting brengt volgens Taxnavigator extra administratieve verplichtingen voor gemeenten met zich mee.

2. Welke betalingen moet de gemeente doorgeven?

De gemeente heeft een natuurlijke persoon betaald voor bepaalde werkzaamheden of diensten? De gemeente moet de informatie over de
betaalde bedragen bij de Belastingdienst melden als aan de volgende twee voorwaarden is voldaan.

  1. Deze persoon is niet bij de gemeente in dienstbetrekking.
  2. Deze persoon reikt geen factuur uit, of reikt een factuur uit zonder BTW voor de uitgevoerde werkzaamheden of diensten (er hoeft geen beoordeling plaats te vinden of er sprake is van een al dan niet vrijgestelde ondernemer).

3. Wat wordt in de handleiding vermeld?

Met betrekking tot het aanleveren van informatie wordt onderscheid gemaakt tussen twee verschillende soorten uitbetalers, namelijk inhoudingsplichtige uitbetalers, waaronder ook collectieve beheersorganisaties (CBO’s) en niet-inhoudingsplichtige uitbetalers. Of sprake is van inhoudingsplichtige wordt bepaald op basis van artikel 6 van de Wet op de loonbelasting 1964. De inhoudingsplichtige levert verplicht gegevens aan de Belastingdienst. De niet-inhoudingsplichtige levert op verzoek van de Belastingdienst gegevens aan de Belastingdienst.

  • De gemeente is een inhoudingsplichtige uitbetaler en voor de gemeente geldt de renseigneringsplicht.
  • De gemeente is verplicht om vanaf 1 januari 2022 de betalingen te registreren, inclusief de naam, het adres, de geboortedatum en het burgerservicenummer van diegene aan wie is uitbetaald.
  • Betalingen van facturen met BTW hoeft de gemeente niet bij de Belastingdienst aan te leveren. Uit de tekst kan worden afgeleid dat de gemeente ook de gegevens moeten verstrekken van ondernemers natuurlijke personen die zonder btw hebben gefactureerd aan de gemeente zoals ondernemers die prestaties verrichten die van heffing van btw zijn vrijgesteld of op grond van de btw-kleine-ondernemersregeling
  • De renseigneringsverplichting per 1 januari 2022
  • De gegevens over belastingjaar 2022 kan de gemeente niet tussentijds aanleveren maar spaart de gemeente op tot 1 januari 2023. De gemeente moet de informatie vervolgens voor 1 februari 2023 aanleveren.
  • Opgaven over belastingjaar 2023 en later kan de gemeente gedurende het kalenderjaar aanleveren en uiterlijk vóór 1 februari van het volgende jaar.

4. Uitzonderingen renseigneringsverplichting

Voor gemeenten gelden de volgende uitzonderingen van de renseigneringsplicht:

  1. Uitbetalingen aan bedrijven en organisaties
  2. Loonbelasting/ Uitbetalingen waarbij loonbelasting wordt geheven,
  3. Vrijwilligersregeling de werkzaamheden, die zijn verricht als vrijwilliger als bedoeld in de Wet op de loonbelasting 1964;
  4. Artiesten en beroepssporters de werkzaamheden en diensten, die zijn verricht als werknemer, artiest, beroepssporter of lid van een buitenlands gezelschap als bedoeld in de Wet op de loonbelasting 1964 of als inwoner van een andere land die in de hoedanigheid van artiest, beroepssporter of lid van een gezelschap geen belasting verschuldigd is in Nederland;
  5. Betalingen aan erfgenamen van makers van teksten, wetenschappelijk werk, kunst of foto’s (auteursrecht) vallen niet onder de regeling. Deze betalingen hoeft u niet te melden. Ook betalingen aan erfgenamen van uitvoerders van kunstuitingen, zoals muzikanten en acteurs (naburig recht) hoeft u niet te melden.
  6. De werkzaamheden en diensten, waarvoor een factuur is uitgereikt als bedoeld in de Wet op de omzetbelasting 1968 waarop de omzetbelasting is vermeld.

Voor meer informatie

Wij hebben de renseigneringsplicht uitgewerkt in het dossier 'Renseigneringsplicht'. Klik hier

Documenten en publicaties

  • Gegevensaanlevering van Uitbetaalde Bedragen aan Derden, Deel 1 – Algemeen, Versie 20220530. Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.