Nieuws

BTW: Invoering btw-nultarief op groente en fruit

Geplaatst: 18 oktober 2022
Kenmerk: 2022.47083

BTW: Invoering btw-nultarief op groente en fruit

In dit nieuwsbericht informeren wij u over het antwoord op Kamervragen inzake invoering van het btw-nultarief voor groente en fruit.

Staatssecretaris Van Rij bericht de Tweede Kamer naar aanleiding van vragen die bij de Algemene Politieke Beschouwingen zijn gesteld en Kamervragen dat het niet mogelijk is om voor 1 januari 2024 een btw-nultarief voor groente en fruit in te voeren. Een onderzoeksbureau verricht in opdracht van het Ministerie van Financiën en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport onderzoek naar de afbakeningsmogelijkheden voor groente en fruit binnen de btw. De resultaten van dit onderzoek en de conclusies worden begin 2023 gepubliceerd.

De invoering van een btw-nultarief op groente en fruit kost de schatkist ongeveer € 1 miljard. Daarnaast moet voor toepassing van het btw-nultarief een duidelijk onderscheid worden geformuleerd tussen enerzijds groente en fruit enerzijds en andere voedingsmiddelen anderzijds. Dit onderscheid moet zijn gebaseerd op objectieve criteria.

Documenten en publicaties

  • Kamerbrief en Kamervragen btw-nultarief groente en fruit & alcohol- en tabaksaccijns, 12 oktober 2022, 2022-0000243708. Klik hier
  • Bijlage 1 - Toezeggingen btw-nultarief groente en fruit & alcohol- en tabaksaccijns. Klik hier
  • Bijlage 2 - Beantwoording kamervragen btw-nultarief groente en fruit, nr. 2022Z18280. Klik hier
  • Algemene politieke beschouwingen Eerste Kamer. Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl.© Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.