Nieuws

BTW: Concessie laadpalen elektrische auto's

Geplaatst: 21 februari 2022
Kenmerk: 2022.42812

BTW: Concessie laadpalen elektrische auto's

In dit themabericht informeren wij u over de fiscale aspecten van het verstrekken van een concessie om laadpalen te plaatsen in de gemeente.

1. Casus en uitwerking feiten

Gemeenten geven uitvoering aan het Actieplan Schone Lucht. In het kader van dit plan willen gemeenten uitstootvrij vervoer realiseren. Om uitstootvrijvervoer te regelen moeten de inwoners in de gemeente over voldoende laadpunten beschikken om onder andere de elektrische auto op te laden. De gemeente geeft een concessie uit om laadpalen te plaatsen, in te richten, te installeren en te exploiteren in het openbaar gebied van de gemeente. De houder van de concessie mag voor eigen rekening en risico met een winstoogmerk laadobjecten en laadclusters exploiteren om (Nederlandse) groene elektriciteit te leveren. De gemeente c.q. de concessieverlener wordt door natrekking de juridisch eigenaar van de laadobjecten tenzij een opstalrecht wordt gevestigd. De houder van de concessie wordt de economisch eigenaar van de laadobjecten. De gemeente bepaalt waar de laadpunten worden gerealiseerd. De gemeente ontvangt voor het verlenen van de concessie een vergoeding. De gemeente ontvangt bijvoorbeeld een deel van de opbrengst van de verkochte en geleverde elektriciteit.

2. Vragen fiscaliteit

Is de concessievergoeding belast met btw omdat de gemeente als btw-ondernemer een dienst verleent die bestaat uit het bieden van de gelegenheid om laadpunten te exploiteren? Of is de concessievergoeding niet belast met btw omdat de gemeente bij het beheer van het gemeentelijk openbaar gebied als overheid handelt. De gemeente verstrekt als overheid een dienst die bestaat uit het verstrekken van een concessie. Omdat de gemeente als overheid handelt is geen btw verschuldigd.

3. Uitwerking fiscale aspecten

Reikt de gemeente een factuur met btw of zonder btw uit? Voor raadplegen standpunt Taxnavigator. Klik hier.

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.