Nieuws

BTW: Bouwterrein: verkoop en levering van een btw-bouwterrein als btw-ondernemer

Geplaatst: 12 november 2022
Kenmerk: 2022.47936

BTW: Bouwterrein: verkoop en levering van een btw-bouwterrein als btw-ondernemer

Kenmerk: 2022.47936

In dit nieuwsbericht informeren wij u over de uitspraak van Rechtbank Gelderland van 19 oktober 2022, nr. AWB 21/2340 waarin de rechtspraak centraal staat of een persoon een btw-bouwterrein als btw-ondernemer verkoopt en levert.

Een persoon exploiteert als btw-ondernemer een groothandel in meng- en krachtvoer voor kangoeroes. Daarnaast fokt en verkoopt de persoon kangoeroes. De persoon bezit verschillende percelen landbouwgrond. De persoon heeft een bouwplan ontwikkeld voor de bouw van twee vrijstaande woningen op de btw-bouwgrond. Met de gemeente heeft overleg plaatsgevonden over de wijziging van het bestemmingsplan. De percelen hebben een woonbestemming gekregen. De persoon heeft overleg gevoerd met een makelaar en een ontwikkelaar. De persoon heeft de percelen grond aangeboden op Funda. De percelen zijn verkocht en geleverd aan particulieren. De persoon treedt in vooroverleg met de Belastingdienst over de vraag of ter zake van de verkoop en levering van de btw-bouwgrond btw is verschuldigd. De Belastingdienst neemt het standpunt in dat de levering is belast met btw.

Rechtbank Gelderland oordeelt in zijn uitspraak van 19 oktober 2022, nr. AWB 21/2340, dat de verkoop en levering van het btw-bouwterrein is belast met btw. De persoon heeft werkzaamheden verricht die zijn te vergelijken met een handelaar. De persoon heeft de gemeente benaderd voor de wijziging van de bestemming van de landbouwgrond en heeft met de gemeente een zogenoemde anterieure overeenkomst gesloten. De persoon heeft een bouwplan opgesteld en onderzoeken laten uitvoeren. De persoon heeft een makelaar benaderd met de vraag of een woningbouwplan haalbaar is. De grond kwalificeert als een btw-bouwterrein. De grond was ten tijde van de levering bestemd om te worden bebouwd.

Documentatie en publicaties

  • Uitspraak Rechtbank Gelderland d.d. 19 oktober 2022, nr. AWB 21/2340. Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P.(Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.