Nieuws

BTW: Bouwterrein: Aanwezigheid opstal; geen Don Bosco situatie

Geplaatst: 01 augustus 2022
Kenmerk: 2022.45533

BTW: Bouwterrein: Aanwezigheid opstal; geen Don Bosco situatie

In dit nieuwsbericht informeren wij u over de uitspraak van Rechtbank Noord Holland van 2 juni 2022, nr. AWB 20/2749 inzake de vraag of een btw-bouwterrein wordt geleverd.

In geschil is of de levering van een stuk grond een vrijgestelde levering betreft of dat sprake is van een belast levering, omdat het stuk grond een bouwterrein is. Naar het oordeel van de rechtbank kan niet gesproken worden van de levering van een bouwterrein. Ook al hadden eiseres en de koper vastgelegd dat de intentie bestond om het stuk grond als bouwgrond te leveren en is de sloop aangevangen voordat werd geleverd, niet aannemelijk is dat de sloop voor rekening en risico van eiseres heeft plaatsgevonden. Uit de koopovereenkomst, de akte van levering en de sloopovereenkomst volgt dat de sloop voor rekening en risico van de koper zou komen. Naar het oordeel van de rechtbank is dan ook sprake van een andere situatie dan in het door eiseres aangehaalde arrest Don Bosco. Er is geen sprake van één samengestelde handeling bestaande uit verschillende elementen met als economisch doel de levering van een terrein dat gereed was om te worden bebouwd.

Documenten en publicaties

  • Uitspraak van Rechtbank Noord Holland d.d. 2 juni 2022, nr. AWB 20/2749. Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.