Nieuws

BTW: BCF: Ontwikkelingen grondbedrijf/exploitatiebijdrage

Geplaatst: 25 augustus 2022
Kenmerk: 2022.45947

BTW: BCF: Ontwikkelingen grondbedrijf/exploitatiebijdrage

In dit nieuwsbericht informeren wij u over de laatste ontwikkelingen inzake ontwikkelingsbedrijf c.q. grondbedrijf van de gemeente.

1. Exploitatiebijdragen

Zoals eerder bericht hebben wij van diverse abonnees afschriften ontvangen van standpunten van de Belastingdienst inzake de heffing van btw en exploitatiebijdragen.

Levert de gemeente btw-bouwgrond en ontvangt de gemeente een exploitatiebijdrage van de ontwikkelaar dan volgt de exploitatiebijdrage volgens de Belastingdienst het btw-regime van de btw-bouwgrond en is de exploitatiebijdrage belast met btw. Levert de gemeente btw-bouwgrond en ontwikkelt de ontwikkelaar eigen bezit dan is de exploitatiebijdrage volgens de Belastingdienst naar rato c.q. gedeeltelijk belast met btw. Doorgaans betreffen exploitatiebijdragen omvangrijke bedragen. Gemeenten lopen een aanzienlijk risico als exploitatiebijdragen onterecht btw-vrij in rekening worden gebracht aan ontwikkelaars. Mocht btw zijn verschuldigd dan wordt de btw bij de gemeente met belastingrente en verzuimboete bij de gemeente nageheven. Het alsnog factureren met btw is niet altijd mogelijk.

Taxnavigator adviseert gemeenten om bij het factureren van exploitatiebijdragen kritisch te bekijken of daadwerkelijk geen btw is verschuldigd. Verder moet in de exploitatieovereenkomst altijd duidelijk zijn vastgelegd dat de gemeente ter zake van de exploitatiebijdrage btw kan nafactureren als volgens de Belastingdienst toch btw is verschuldigd en door de gemeente geen btw is gefactureerd.

2. Bouwterrein

De verkoop en levering van een btw-bouwterrein door een btw-ondernemer is belast met btw. De verkoop en levering van een terrein waarop een oude onroerende zaak staat die meer dan twee jaar geleden in gebruik is genomen is vrijgesteld van de heffing van btw. Woningstichtingen en commerciële verhuurders van woningen kunnen een financieel voordeel halen als grond niet als btw-bouwterrein wordt verkregen. Een bouwterrein is belast met 21% btw en grond die is bebouwd met oude bebouwing is niet belast met 21% btw maar met 8% overdrachtsbelasting. De btw op sloop en saneringskosten is wel een kostenpost als grond met oude bebouwing wordt verkregen.

Volgens de huidige leer kwalificeert ook bestrating als bebouwing. Wij hebben van verschillende abonnees standpunten ontvangen waarin de Belastingdienst het standpunt inneemt dat grond die is bestraat met klinkers geen bebouwde grond betreft. De klinkers zijn volgens de Belastingdienst eenvoudig te verwijderen. Verkoopt uw gemeente grond die is verhard met klinkers en/of tegels en is onder de verharding geen riolering aanwezig dan kan de Belastingdienst bij uw gemeente btw met belastingrente en verzuimboete naheffen als u deze grond btw-vrij heeft geleverd of gaat leveren en de grond is bestemd om te worden bebouwd.

Wij adviseren uw gemeente om in de koopovereenkomst op te nemen dat de afnemer de nageheven btw, belastingrente en boete moet vergoeden als de Belastingdienst deze naheft.

3. Financiële bijdragen

Gemeenten ontvangen naast exploitatiebijdragen meer financiële bijdragen van ontwikkelaars. Een ontwikkelaar betaalt bijvoorbeeld een financiële bijdrage aan de gemeente omdat niet kan worden voldaan aan de parkeernorm of het infiltreren van regenwater op eigen terrein. De Belastingdienst neemt het standpunt in dat deze financiële bijdragen zijn belast met btw. De gemeente verleent als btw-ondernemer een dienst aan de ontwikkelaar door het overnemen van een verplichting van een ontwikkelaar.

4. Cursus

Taxnavigator verzorgt op 13 september 2022 een fysieke cursus in BCN Utrecht CS 13 september 2022, 12:30 - 17:00. In deze cursus behandelen wij alle relevante ontwikkelingen en onderwerpen van het gemeentelijke grondbedrijf. Voor meer informatie. Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.