Nieuws

BTW: BCF: Divosa: project ‘Rechtshulp en Sociaal Domein’

Geplaatst: 22 februari 2022
Kenmerk: 2022.42895

BTW: BCF: Divosa: project ‘Rechtshulp en Sociaal Domein’

In dit themabericht informeren wij u over de fiscale aspecten van het project ‘‘Rechtshulp en Sociaal Domein’ van Divosa.

1. Casus en uitwerking feiten

In aanloop naar het nieuwe stelsel voor rechtsbijstand onderzoekt Divosa in pilots en leerkringen hoe gemeenten toegang tot rechtshulp zo kunnen organiseren dat het zo effectief en prettig mogelijk is voor inwoners, hoe het sociaal en juridisch domein beter kunnen samenwerken en hoe gemeenten in de uitvoering van het sociaal domein juridische conflicten met inwoners kunnen voorkomen.

Het Ministerie van Justitie en Veiligheid heeft Divosa een subsidie verstrekt om het project ‘Rechtshulp en sociaal Domein’ te bekostigen. Iedere pilotgemeente is onderdeel van het landelijke project van Divosa en de pilotgemeente is opdrachtgever voor een eigen lokale pilot die door Divosa wordt bekostigd. De pilotgemeente levert gegevens aan voor het onderzoek. Daarnaast contracteert de pilotgemeente voor de eigen pilot met een lokaal onderzoeksbureau. Het lokale onderzoeksbureau levert namens de pilotgemeente specifieke data aan. Divosa verstrekt subsidie om de kosten van het lokale onderzoeksbureau te bekostigen.

Voor meer informatie over dit project. Klik hier

2. Vragen fiscaliteit

Is de subsidie van het Ministerie van Justitie en Veiligheid belast met btw omdat sprake is van een opdracht? Kunnen de pilotgemeenten die meedoen aan dit project de btw op de kosten die betrekking hebben op het project compenseren bij het BTW-compensatiefonds.

3. Uitwerking fiscale aspecten

Voor uitwerking fiscale aspecten. Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.