Nieuws

Belastingdienst: WOB-verzoek over uitvoeren derdenonderzoeken door Belastingdienst

Geplaatst: 24 januari 2022
Kenmerk: 2022.42215

Belastingdienst: WOB-verzoek over uitvoeren derdenonderzoeken door Belastingdienst

In dit themabericht informeren wij u over de bevoegdheid van de Belastingdienst om bij derden waaronder gemeenten een zogenoemd derdenonderzoek in te stellen.

In artikel 53 van de Algemene wet Rijksbelastingen is bepaald dat de Belastingdienst zogenoemde derden onderzoeken kan instellen. Door een WOB-verzoek is de ‘Vaktechnische Instructie Controle’ gepubliceerd. De instructie heeft betrekking op het verrichten van derdenonderzoeken. In de instructie wordt aangegeven wanneer een controlemedewerker een derdenonderzoek kan instellen hoe een derdenonderzoek moet worden gepland en uitgevoerd. In de instructie is ook een paragraaf gewijd aan het opvragen van gegevens bij overheidsinstanties. Wij wijzen op het onderdeel ‘3.9 Overheidsinstanties’ op bladzijde 14 van de instructie.

Documenten en publicaties

  • Vaktechnische Instructie Controle Derdenonderzoeken. Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.