Nieuws

Belastingdienst: Toelichting beleid Belastingdienst inzake verzuimboetes Belastingdienst

Geplaatst: 08 oktober 2022
Kenmerk: 2022.46768

Belastingdienst: Toelichting beleid Belastingdienst inzake verzuimboetes Belastingdienst

In dit nieuwsbericht informeren wij over een toelichting van de Staatssecretaris van Financiën over het beleid van de Belastingdienst inzake verzuimboetes.

De Staatssecretaris van Financiën heeft de Tweede Kamer geïnformeerd over het beleid van de Belastingdienst inzake verzuimboetes. Het niet tijdig indienen van een belastingaangifte inzake de loonbelasting of omzetbelasting of het niet tijdig betalen van een belastingschuld leidt automatisch en zonder voorafgaande waarschuwing tot een boete. Veel belastingplichtigen vinden dat de hoogte van een verzuimboete niet altijd in redelijke verhouding staat tot de aard en ernst van het verzuim.

De Staatssecretaris van Financiën merkt op dat een belastingplichtige in de bezwaarfase vrij eenvoudig met de Belastingdienst in overleg kan treden en op een laagdrempelige manier de inspecteur alle relevante feiten en omstandigheden kan verstrekken zodat de belastinginspecteur in de bezwaarfase met betrekking tot een verzuimboete het beoogde maatwerk kan leveren. Bij de invordering is en wordt de menselijke maat meer centraal gesteld door bijvoorbeeld het treffen van een passende betalingsregeling. In het verzuimboetebeleid wordt ook rekening gehouden met actuele ontwikkelingen zoals de coronacrisis.

Documenten en publicaties

  • Brief van Staatssecretaris van Financiën aan Tweede Kamer inzake beleid verzuimboetes, 4 oktober 2022, nr. 2022-0000215034. Klik hier
  • Verzuimboetebeleid. Memoranda, Ministerie van Financiën. Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.