Nieuws

Belastingdienst: Renseignering en Autoriteit Persoonsgegevens

Geplaatst: 05 januari 2022
Kenmerk: 2022.41591

Belastingdienst: Renseignering en Autoriteit Persoonsgegevens

In dit nieuwsbericht informeren wij u over de nieuwe renseigneringsverplichting en de AVG.

Renseigneringsplicht

De nieuwe renseigneringsverplichting geldt voor twee groepen administratieplichtigen:

  1. De inhoudingsplichtige die betalingen doet aan een natuurlijk persoon voor werkzaamheden en diensten die zijn verricht voor de inhoudingsplichtige zelf of voor een met hem of haar verbonden vennootschap(pen).
  2. De collectieve beheersorganisaties (cbo’s) c.q. de organisaties die namens een groep van rechthebbenden optreden om zonder winstoogmerk vergoedingen voor een auteursrecht of naburig recht te innen en onder die rechthebbenden te verdelen.

In verband met de renseigneringsplicht voor deze twee groepen administratieplichtigen zal het gebruik van het IB47-formulier verminderen. Het bestaande proces van het IB47-formulier wijzigt (voorlopig) niet door de nieuwe renseigneringsplicht. Bepaalde betalingen zijn uitgesloten van de renseigneringsplicht. De renseigneringsplicht geldt onder voorwaarden niet voor werkzaamheden die worden verricht door werknemers, artiesten, beroepssporters, leden van een buitenlands gezelschap en voor vrijwilligers ter zake waarvan de fiscale vrijwilligersvrijstelling geldt. De renseigneringsverplichting geldt niet voor werkzaamheden waarvoor een factuur met btw c.q. omzetbelasting moet worden uitgereikt.

Ondernemers die btw-vrijgestelde prestaties verrichten

De renseigneringsverplichting gaat wel gelden voor ondernemers natuurlijke personen die van btw-heffing vrijgestelde prestaties verrichten. Deze ondernemers natuurlijke personen moeten mogelijk aan veel verschillende gemeenten, organisaties, instellingen en bedrijven hun BSN-nummer verstrekken in verband met de renseigneringsplicht van gemeenten. Het gebruik van het BSN wordt niet in de AVG geregeld maar in de uitvoeringswet AVG.

Autoriteit Persoonsgegevens

Gelet op het bijzondere belang van het BSN-nummer kan men zich de vraag stellen of het gewenst is dat het BSN-nummer van zoveel personen wordt gebruikt voor het doorgeven van informatie aan de Belastingdienst terwijl die informatie ook eenvoudig op andere wijze kan worden verkregen door de Belastingdienst. De informatie over betalingen aan ondernemers natuurlijke personen die btw-vrijgestelde prestaties verrichten had wellicht ook eenvoudig kunnen worden gekoppeld aan een btw-identificatienummer in plaats van een BSN-nummer. Wij nemen aan dat de Belastingdienst een en ander heeft besproken met de Autoriteit Persoonsgegevens.

Gemeentelijke praktijk

De gemeente zal in een werkinstructie moeten vastleggen hoe medewerkers om moeten gaan met het vertrouwelijke BSN-nummer van een leverancier en/of dienstverlener van de gemeente. Wij kunnen ons voorstellen dat dienstverleners bezwaar hebben tegen het verstrekken van hun BSN-nummer aan de gemeente. Hoe gaat u voorkomen dat uw gemeente achteraf de verschillende BSN-nummers moet verzamelen en deze niet krijgt terwijl de factuur al is betaald?

Documenten en publicaties

  • Besluit van 7 juli 2021 tot wijziging van het Uitvoeringsbesluit inkomstenbelasting 2001. Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.