Nieuws

BCF: Nieuwe gemeentelijke taak 'prenatale Huisbezoeken JGZ'

Geplaatst: 12 februari 2022
Kenmerk: 2022.42674

BCF: Nieuwe gemeentelijke taak 'prenatale Huisbezoeken JGZ'

In dit nieuwsbericht informeren wij u over de BCF-aspecten van de nieuwe gemeentelijke taak Prenatale Huisbezoeken JGZ.

In de Wet publieke gezondheid is een gemeentelijke taak opgenomen om een prenataal huisbezoek aan zwangeren en/of hun gezinnen in een kwetsbare situatie te (laten) verrichten. In een ledenbrief legt de VNG uit wat u als gemeente te doen staat.

De opdracht aan de colleges van burgemeester en wethouders is om met de organisatie(s) voor jeugdgezondheidszorg (JGZ) in de gemeente afspraken te maken over het aanbieden van een vrijwillig prenataal huisbezoek (PHB). Dit bezoek is bedoeld om hulp en ondersteuning te geven aan zwangere vrouwen en hun gezinnen die in een (mogelijk) kwetsbare situatie verkeren.

Wat moet de gemeente doen?

Samengevat staat de gemeente het volgende te doen:

  1. Vóór 1 juli 2022 afspraken maken met de JGZ organisatie over uitvoering van de prenatale huisbezoeken bij die zwangere vrouwen en hun gezinnen die in een kwetsbare situatie verkeren.
  2. Samenwerkingsafspraken maken met lokale partijen rond de geboortezorg. Desgewenst kunnen daar zorgpartijen uit het sociaal domein aan toegevoegd worden.
  3. Criteria van een kwetsbare situatie in samenspraak met bovenstaande lokale/regionale organisaties vaststellen.
  4. De omvang van de doelgroep vaststellen. Hierbij kunt u als basis gebruik maken van de perinatale kerncijfers voor uw gemeente op waarstaatjegemeente.nl. Deze cijfers kunt u verfijnen met de criteria zoals hierboven genoemd. Ook kunt u gebruik maken van de Atlas Kwetsbaarheid.
  5. In overleg met bovenstaande samenwerkingspartners een keuze maken voor het toepassen van een signaleringsinstrument.
  6. Zorg ervoor dat in elk geval alle zorginstellingen en -professionals, denk aan de huisartsen, het maatschappelijk werk en de wijkteams geïnformeerd zijn over de mogelijkheid van een PHB voor aanstaande ouders in een kwetsbare situatie.
  7. Afspraken met de samenwerkingspartners maken over de aansluitende zorg of interventies.
  8. Zorg dat de JGZ het PHB opneemt in het registratiesysteem van de JGZ. Maak ook afspraken over de wijze van monitoring.

Inwerktreding

Het Koninklijk Besluit voor de datum van inwerkingtreding van de wet is nog niet genomen, maar zal snel volgen. De wetswijziging treedt op 1 juli 2022 in werking.

Documenten en publicaties

  • Bericht VNG d.d. 10 februari 2022. Klik hier
  • Nieuwe gemeentelijke taak Prenatale Huisbezoeken JGZ. VNG-Ledenbrief 9 februari 2022. Klik hier
  • Wet van 15 december 2021 tot wijziging van de Wet publieke gezondheid vanwege het opnemen daarin van een gemeentelijke taak om prenataal huisbezoek te verrichten. Klik hier
  • Handreiking. Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.