Nieuws

BCF: Ministeriële regeling specifieke uitkering naleving controle CTB 2022

Geplaatst: 10 februari 2022
Kenmerk: 2022.42603

BCF: Ministeriële regeling specifieke uitkering naleving controle CTB 2022

In dit nieuwsbericht informeren wij u over een e-mail van Controle-CTB inzake ministeriële regeling specifieke uitkering naleving controle CTB 2022.

1. Achtergrond ministeriële regeling specifieke uitkering naleving controle CTB 2022

Op 26 januari 2022 heeft de minister van Justitie en Veiligheid de “Regeling specifieke uitkering controle naleving coronatoegangsbewijzen 2022” vastgesteld. De minister kan op aanvraag aan een gemeente eenmalig een specifieke uitkering verstrekken als bijdrage in de kosten die gemaakt worden om ondersteuning te bieden bij of nabij voorzieningen of activiteiten die op grond van die Tijdelijke regeling maatregelen covid-19 verplicht zijn om de coronatoegangsbewijzen te controleren en, onder
omstandigheden, de toegang te ontzeggen en deze controle te bevorderen.

2. Ministeriële regeling specifieke uitkering naleving controle CTB 2022

Artikel 6 van de regeling bepaalt: Voor vergoeding in aanmerking komende kosten
1. De uitkering wordt alleen verstrekt ter bekostiging van de over de periode van 1 januari 2022 tot en met 26 maart 2022 door de gemeente of in overeenstemming met de gemeente gemaakte kosten inclusief btw, die bijdragen aan het doel, bedoeld in artikel 2.
2. Op grond van deze regeling wordt geen uitkering verstrekt voor:
a. kosten voor activiteiten waarvan redelijkerwijs aangenomen moet worden dat deze geen bijdrage leveren aan het doel, bedoeld in artikel 2;
b. kosten voor activiteiten waarvoor reeds een specifieke uitkering of een andere financiële bijdrage door het Rijk is verstrekt;
c. voor de kosten van activiteiten waarvoor op grond van de Wet op de omzetbelasting 1968 recht op aftrek van omzetbelasting bestaat, dan wel recht bestaat op compensatie op grond van de Wet op het BTW-compensatiefonds.

Toelichting Tweede lid, onder c
De specifieke uitkering vergoedt kosten inclusief daarover verschuldigde btw. Om te voorkomen dat sommige kosten tweemaal vergoed worden, is daarom uitgesloten dat er door gemeenten een beroep gedaan kan worden op het BTW-compensatiefonds en dat door ondernemers een beroep wordt gedaan op teruggave op grond van de Wet op de omzetbelasting. Omdat gemeenten voor deze kosten geen beroep doen op het BTW-compensatiefonds is er geen toevoeging aan dat fonds nodig.
De wijze waarop de uitsluiting is geregeld is dat de activiteit in het geheel niet voor vergoeding in aanmerking komt als de btw over die activiteit teruggevraagd wordt.
Het alternatief, namelijk dat de kosten exclusief btw vergoed kunnen worden op grond van deze regeling, en de btw teruggevraagd kan worden via het compensatiefonds, zou een toevoeging aan het compensatiefonds vergen. Daarvoor is niet gekozen, omdat de hoogte van verschuldigde btw afhankelijk is van modaliteiten van de uitvoering door de gemeente van de ondersteuning van de controle en dus onmogelijk op voorhand te bepalen. In plaats
daarvan is gekozen voor een ruimhartige vergoeding inclusief btw (voor zover die verschuldigd is).

3. Bericht Controle-CTB

Van: Controle-CTB <controlectb@minjenv.nl>
Verzonden: dinsdag 8 februari 2022 16:41
Aan: Controle-CTB <controlectb@minjenv.nl>
Onderwerp: SPUK CTB 2022 BTW

Geachte heer/mevrouw,

We krijgen meerdere vragen over het BTW artikel (6, lid 2c) van de ministeriële regeling specifieke uitkering naleving controle CTB 2022 en het bijbehorende aanvraagformulier, vandaar deze mail met extra uitleg. Het is de bedoeling dat de BTW kosten gedeclareerd worden via de subsidie en het is vooral niet de bedoeling dat de BTW via het compensatiefonds gedeclareerd wordt. Als dit wel gedaan wordt, dan mag het hele pakket niet meer gedeclareerd worden via deze subsidie en vervalt dus het recht om de andere kosten via de subsidie te declareren.

Kortom, bij vraag 1.10 van het aanvraagformulier vult u bij voorkeur ‘Nee’ in en de BTW kosten kunt u dus declareren via de subsidieaanvraag.

Daarnaast hebben wij vernomen dat niet iedere gemeente het aanvraagformulier heeft ontvangen. Dit lijkt te komen door spam-filter instellingen die bij sommige gemeenten van toepassing zijn. Mocht u de mail van 26 januari jl. met het aanvraagformulier, de ministeriele regeling en de kamerbrief niet hebben ontvangen, dan hoor ik dat graag van u via controlectb@minjenv.nl.

Ik vertrouw erop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

4. Gemeentelijke praktijk

De mededeling van contrectb@minjenv.nl betreft het jaar 2022.

Uit artikel 6, lid 2, onderdeel c van de regeling volgt dat gemeenten geen financiële bijdrage ontvangen voor zover de btw op kosten kan worden gecompenseerd bij het BTW-compensatiefonds of in aftrek kan worden genomen op de btw-aangifte. Volgens de toelichting bij de regeling wordt de betaalde btw wel vergoed. Vervolgens wordt in een e-mail aangegeven dat btw wordt gedeclareerd via de regeling. Wordt toch btw gecompenseerd dan vervalt volgens de e-mail het recht op de uitkering.

De gang van zaken roept een aantal vragen op. Volgens de wettelijke regeling komt btw die wordt gecompenseerd bij het BTW-compensatiefonds of die in aftrek wordt genomen op de btw-aangifte niet in aanmerking voor een financiële bijdrage. Volgens de toelichting bestaat wel recht op een financiële bijdrage en in een e-mail wordt een sanctie opgelegd als de wettelijke regeling wordt toegepast. Kan een dergelijke sanctie via een e-mail worden opgelegd als een wettelijke regeling wordt toegepast?

Documenten en publicaties

  • Ministeriële regeling specifieke uitkering naleving controle CTB 2022. Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.