Nieuws

BCF: Lezersvraag inzake recht op compensatie van btw en de verstrekking aan personeelsleden.

Geplaatst: 10 maart 2022
Kenmerk: 2022.43256

BCF: Lezersvraag inzake recht op compensatie van btw en de verstrekking aan personeelsleden.

In dit nieuwsbericht informeren wij u over het recht op compensatie van btw bij het BTW-compensatiefonds inzake de btw op de kosten van een verstrekking aan het personeel van de gemeente.

Graag wil ik de redactie de volgende vraag voorleggen. Onze gemeenten verstrekt van allerlei zaken aan het personeel. Een aantal medewerkers van de gemeenten hebben van de gemeente een fiets gekregen in verband met hun dienstverband. Een aantal andere medewerkers hebben op kosten van de gemeente cursussen en opleidingen mogen volgen. Zoals ik begrijp heeft de gemeente recht op compensatie van btw bij het BTW-compensatiefonds met betrekking tot de btw op de kosten die de gemeente niet als btw-ondernemer maakt ten zij een uitsluiting van het recht op compensatie geldt. Het BTW-compensatiefonds kent twee wettelijke uitsluitingsgronden. De eerste uitsluitingsgrond is de verstrekking van een goed of dienst aan een individuele derde. De tweede uitsluitingsgrond is van toepassing als een activiteit wordt verricht die als zodanig is vrijgesteld in de wet op de omzetbelasting.

Ik heb aan verschillende personen gevraagd of de gemeente de btw op de kosten van de verstrekkingen aan het eigen personeel kan compenseren bij het BTW-compensatiefonds. Ik krijg steeds verschillende antwoorden en niemand verstrekt mij een juridische onderbouwing met documentatie.

Antwoord Taxnavigator:

De btw op goederen en diensten die de gemeente aanschaft voor de medewerkers c.q. het eigen personeel van de gemeente, kan de gemeente compenseren bij het BTW-compensatiefonds. Dat de betreffende goederen (mede c.q. ook) voor privédoeleinden van het personeel worden gebruikt, maakt dat niet anders. Wel is vereist dat de gemeente als afnemer van de prestatie kan worden aangemerkt. Dit is het geval als de personeelsverstrekking voor rekening en risico van de gemeente is aangeschaft en de factuur aan de gemeente is uitgereikt.

Voor downloaden fiscaaltechnische onderbouwing. Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.