Nieuws

BCF: Antwoord op Kamervragen inzake beleidsdoorlichting BTW-compensatiefonds

Geplaatst: 15 maart 2022
Kenmerk: 2022.43344

BCF: Antwoord op Kamervragen inzake beleidsdoorlichting BTW-compensatiefonds

In dit nieuwsbericht informeren wij u over het antwoord op Kamervragen inzake de beleidsdoorlichting BTW-compensatiefonds

Beantwoording feitelijke vragen van de vaste commissie voor Financiën aan de minister van Financiën inzake de kabinetsreactie over de beleidsdoorlichting van het Btw-compensatiefonds (Kamerstuk 31935, nr. 74).

  • Uit de beleidsdoorlichting is gebleken dat het BTW-compensatiefonds doeltreffend is als het gaat om het opheffen van de verstorende keuze tussen in- en uitbesteden van medeoverheden (specifieke gemeenten en provincies).
  • De beleidsdoorlichting heeft daarnaast ook aangetoond dat het lastig is om de doelmatigheid en eventuele doelmatigheidswinst aan te tonen. Dit komt doordat er geen recente onderzoeken zijn die de uitvoeringskosten van het BTW-compensatiefonds meten Het onderzoeken van deze uitvoeringskosten bij gemeenten en provincies is dan ook één van de aanbevelingen van het rapport.
  • Verder onderzocht wordt hoe eventuele belemmeringen vanuit het BCF bij samenwerking tussen medeoverheden kan worden weggenomen.
  • Een overzicht van de hoogte van de aanvragen van de verschillende gemeenten uit het BTW-compensatiefonds kan niet worden gegeven. De Belastingdienst beschikt wel over de gevraagde gegevens, maar kan deze niet delen op grond van artikel 67 Awr in verband met de geheimhoudingsplicht. Het is daarnaast niet mogelijk inzicht te geven in het percentage BCF ten opzichte van de totale begroting van individuele gemeenten. De Belastingdienst beschikt niet over gegevens van de totale begroting van gemeenten.
  • Een overzicht geven van taken of activiteiten waarvoor compensatie wordt gevraagd is niet mogelijk. De bedragen in de jaaropgave worden namelijk niet gespecificeerd.

Documenten en publicaties

  • Antwoord op Kamervragen inzake beleidsevaluatie BTW-compensatiefonds, Kamerstuk 31935, nr. 74. Klik hier
  • Aanbiedingsbrief Kamervragen beleidsdoorlichting BTW-compensatiefonds. Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.