Nieuws

Vpb: Voortgang procedures reclameconcessies

Geplaatst: 18 augustus 2021
Kenmerk: 2021.39653

Vpb: Voortgang procedures reclameconcessies

In dit nieuwsbericht informeren wij u over de voortgang van de verschillende procedures inzake reclameconcessies.

De Belastingdienst neemt het standpunt in dat de financiële overschotten die gemeenten behalen bij het verstrekken van reclameconcessies zijn belast met vennootschapsbelasting. De gemeenten exploiteren volgens de Belastingdienst een onderneming. Inmiddels lopen verschillende bezwaar- en beroepsprocedures.

In de bezwaar- en beroepsprocedures staan veel rechtsvragen centraal. Maken de activiteiten inzake de reclameconcessies onderdeel uit van het cluster ´openbaar gebied’? Zonder openbaar gebied geen reclameconcessies. Vormen de activiteiten inzake reclameconcessies één onderneming of is sprake van normaal vermogensbeheer? De overheidstakenvrijstelling speelt een belangrijke rol. Wat is nu eigenlijk de winst? Hoe moet worden omgegaan met reclameconcessies die voor 1 januari 2016 zijn gesloten en welke kosten moeten bij het bepalen van het financiële overschot in aanmerking worden genomen.

Verder is de bewijslastverdeling een belangrijk punt. De Belastingdienst neemt het standpunt in dat de financiële overschotten zijn belast met Vennootschapsbelasting en de Belastingdienst zal moeten onderbouwen dat sprake is van een onderneming.

Op de website van de VNG vindt u meer informatie over de proefprocedures. Klik hier

Is het financieel overschot dat wordt gerealiseerd met het verstrekken van concessies voor het plaatsen van laadpalen belast met Vennootschapsbelasting of is sprake van normaal vermogensbeheer.

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.