Nieuws

LB: reiskostenvergoeding in 2021 en 2022

Geplaatst: 31 december 2021
Kenmerk: 2021.41384

LB: reiskostenvergoeding in 2021 en 2022

In dit themabericht informeren wij u over de reiskostenvergoeding en de loonbelasting.

Vaste reiskostenvergoeding 2021

In juni 2020 is goedgekeurd dat gemeenten onder voorwaarden een belastingvrije reiskostenvergoeding kunnen blijven verstrekken mits voor 13 maart 2021 een onvoorwaardelijk recht op deze reiskostenvergoeding bestaat. Thuiswerkdagen mogen op grond van de goedkeuring worden aangemerkt als reisdagen. De (gericht) vrijgestelde vaste reiskostenvergoeding zoals berekend via de zogenoemde 214 dagenregeling kan in stand kan/kon blijven. De goedkeuring is door het verloop van Corona diverse keren verlengd in de jaren 2020 en 2021. Per 31 december 2021 eindigt de goedkeuring. De gemeente kan ook voor 2021 de vaste reiskostenvergoeding onbelast verstrekken als aan de reguliere voorwaarden wordt voldaan en als een onvoorwaardelijk recht op deze reiskostenvergoeding bestaat.

Uitruil reiskostenvergoeding

De goedkeuring kan ook in het kader van het IKB c.q. Cafetariaregeling worden toegepast als voor 13 maart 2020 een onvoorwaardelijk bestond om de reiskostenvergoeding uit te ruilen. Sommige eenheden van de Belastingdienst nemen het standpunt in dat geen sprake is van een onvoorwaardelijk recht als de medewerker van de gemeente na 12 maart 2020 nog een activiteit moet ondernemer om de uitruil te effectueren. Een aantal gemeenten bestrijdt dit standpunt. Kan de goedkeuring niet worden toegepast op alle of een deel van de uitbetaalde reiskostenvergoedingen dan kan de reiskostenvergoeding mogelijk worden ondergebracht in de vrije ruimte van de werkkostenregeling. Anders is 80% eindheffing verschuldigd. Voor zover daadwerkelijk is gereisd kunnen de daadwerkelijke reisdagen worden uitgeruild tegen € 0,19 per kilometer. Kunnen de daadwerkelijke reisdagen worden onderbouwd met objectieve gegevens?

Reiskostenvergoeding 2022

Thuiswerkdagen gelden niet meer als reisdagen.

In 2022 geldt een gericht vrijgestelde thuiswerkvergoeding. De gericht vrijgestelde thuiswerkvergoeding en vrijgestelde reiskostenvergoeding zijn communicerende vaten. De werknemer ontvangt per werkdag een thuiswerkvergoeding of een reiskostenvergoeding. Bij structureel thuiswerken kan de zogenoemde 214 dagenregeling pro rata worden toegepast ter zake van de reiskostenvergoeding en de thuiswerkvergoeding. Het is volgens het Ministerie van Financiën niet mogelijk om ter zake van eenzelfde dag de vaste reiskostenvergoeding en de vaste thuiswerkvergoeding te betalen. De medewerker mag wel kiezen voor de hoogste van de twee vergoedingen.

In plaats van de 214 dagenregeling kan de gemeente de kosten woon-werkverkeer op basis van werkelijke gemaakte reizen vergoeden. Indien de werknemer daadwerkelijk naar kantoor reist, ontvangt hij een vergoeding van € 0,19 per werkelijk gereisde kilometer.

Documenten en publicaties

  • Besluit ‘Loonheffingen. Inkomstenbelasting. Winst. Vervoer; reiskostenvergoedingen, reizen per auto en openbaar vervoer, 20 maart 2015, nr. BLKB2015-0188M. Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.