Nieuws

LB: Onbelaste schadevergoeding politieagent

Geplaatst: 13 april 2021
Kenmerk: 2021.36339

LB: Onbelaste schadevergoeding politieagent

In dit nieuwsbericht informeren wij u over de uitspraak van het Gerechtshof Den Haag van 17 maart 2021, nr. BK-20/00572 inzake het verstrekken van een schadeuitkering aan een politieagent.

Hof Den Haag oordeelt in hoger beroep dat de brutering alleen is verstrekt om de rest van de uitkering netto te kunnen ontvangen. Het is geen onbelaste vergoeding voor het verlies aan arbeidskracht of immateriële schade.

Art. 3.81 Wet inkomstenbelasting 2001 en art. 10, lid 1, Wet op de loonbelasting 1964. De aan een politieagent toegekende netto schadevergoeding voor verlies aan arbeidskracht wordt gebruteerd uitgekeerd. Het Besluit algemene rechtspositie politie (Barp) is met ingang van 1 januari 2017 aangevuld met een bepaling die voorziet in een vergoeding voor ten gevolge van beroepsincidenten geleden schade. De aan belanghebbende toegekende vergoeding ziet op beroepsincidenten van vóór de inwerkingtreding van artikel 54b Barp en vindt derhalve niet haar grondslag in een rechtspositionele regeling. De netto schadevergoeding behoort niet tot het loon. Het meerdere vormt geen vergoeding voor het verlies aan arbeidskracht noch een vergoeding van immateriële schade, zodat dit bedrag wel tot het loon dient te worden gerekend.

Documenten en publicaties

  • Uitspraak Gerechtshof Den Haag17maart 2021, nr. BK-20/00572. Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.