Nieuws

LB: Belastingplan 2022: Belastingvrije thuiswerkvergoeding

Geplaatst: 21 september 2021
Kenmerk: 2021.40132

LB: Belastingplan 2022: Belastingvrije thuiswerkvergoeding

In dit nieuwsbericht informeren wij u over de belastingvrije thuiswerkvergoeding en het Belastingplan 2022.

In het Belastingplan 2022 wordt voorgesteld om met ingang van 1 januari 2022 een belastingvrije thuiswerkvergoeding van € 2,- per dag op te nemen. Per werkdag kan een belastingvrije reiskostenvergoeding woon-werkverkeer worden verstrekt of een belastingvrije thuiswerkvergoeding. Het wordt ook mogelijk een vaste belastingvrije thuiswerkvergoeding te verstrekken. De reeds bestaande systematiek van de vaste reiskostenvergoeding die ook wel bekend is als de zogenoemde 214-dagen regeling wordt ook toegepast met betrekking tot de thuiswerkvergoeding.

De vaste reiskostenvergoeding als de vaste thuiswerkkostenvergoeding kunnen worden verstrekt zonder dat een urenregistratie wordt bijgehouden of een declaratieformulier wordt ingeleverd. Gemeenten moeten aannemelijk kunnen maken dat in de regel bijvoorbeeld twee dagen per week structureel thuis wordt gewerkt en twee dagen structureel naar de vaste werkplek wordt gereisd. De vaste thuiswerkkostenvergoeding hoeft niet te worden bijgesteld als incidenteel op een structurele thuiswerkdag niet wordt thuisgewerkt. Dit geldt ook voor de vaste reiskostenvergoeding. Bij een langdurige of structurele wijziging van het arbeidspatroon moet de vergoeding worden gewijzigd.

Voor meer informatie met voorbeelden verwijzen wij naar de informatiepagina van het Ministerie van Financiën. Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.