Nieuws

LB: Arbeidsovereenkomst: Overeenkomst maaltijdbezorgers Deliveroo betreft een arbeidscontract

Geplaatst: 23 februari 2021
Kenmerk: 2021.35286

LB: Arbeidsovereenkomst: Overeenkomst maaltijdbezorgers Deliveroo betreft een arbeidscontract

In dit nieuwsbericht informeren wij u over een uitspraak van het Gerechtshof Amsterdam van 16 februari 2021, nr. 200.261.051/01 inzake de vraag of een overeenkomst betreffende het verzorgen van maaltijden kwalificeert als een arbeidsovereenkomst.

Casus

Deliveroo Netherlands BV (hierna ook: de exploitant) exploiteert een online maaltijdbestelsysteem, een bezorgdienst van maaltijden en een betaalsysteem aan. Tot juli 2018 werkten de bezorgers via een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd voor de exploitant. Vanaf juli 2018 werken de bezorgers van de maaltijden alleen nog op basis van een overeenkomst van opdracht voor de exploitant. De opdracht verplicht de bezorger om zich in te schrijven als ondernemer bij de Kamer van Koophandel. In geschil is de vraag of de bezorgers in loondienst arbeid verrichten.

Uitspraak Gerechtshof Amsterdam

Het Gerechtshof Amsterdam overweegt dat de bezorgers een grote mate van vrijheid hebben om zich aan te melden voor het verrichten van werkzaamheden en om de aangeboden ritten al dan niet te accepteren. Ook kan een bezorger zich bij gelegenheid door een ander laten vervangen. Deze vervangingsmogelijkheid is volgens het Gerechtshof echter niet onverenigbaar met een arbeidsovereenkomst. De wijze waarop de loonbetaling door de exploitant plaatsvindt (eenzijdig vastgesteld door de exploitant en tweewekelijkse uitbetaling) wijst naar het oordeel van het Gerechtshof eerder op de aanwezigheid dan op de afwezigheid van een arbeidsovereenkomst. Het Gerechtshof concludeert dat de wijze waarop de exploitant werkzaamheden door bezorgers laat uitoefenen, veeleer duidt op een gezagsrelatie dan op de afwezigheid van een gezagsrelatie. Het Gerechtshof overweegt dat de werkzaamheden, het ophalen en bezorgen van horecaproducten van dien aard zijn dat daarvoor weinig aanwijzingen nodig zijn. De exploitant heeft bovendien een vergaande controlemogelijkheid op de werkwijze van de bezorger, hetgeen volgens het Gerechtshof eveneens als een vorm van gezag is aan te merken. Het Gerechtshof Amsterdam oordeelt in zijn uitspraak van 16 februari 2021, nr. 200.261.051/01, dat de overeenkomst die de exploitant met de maaltijdbezorgers heeft gesloten kwalificeert als een arbeidsovereenkomst. Dat de Belastingdienst het werken conform deze overeenkomst aanmerkt als niet zijnde in dienstbetrekking, acht het hof in deze van minder belang.

Gemeentelijke praktijk

Opdrachtnemers kunnen het standpunt innemen dat zij formeel in loondienst zijn en als werknemers recht hebben op werknemersvoorzieningen. De gemeente kan te maken krijgen met extra financiële lasten.

Deze uitspraak bewijst dat individuele rechtszaken tot arbeidsovereenkomsten kunnen leiden. Dit kan betekenen dat veel meer freelancers feitelijk werknemer zijn en daarmee ook rechten opbouwen die afdwingbaar zijn. Met een arbeidsovereenkomst hebben de maaltijdbezorgers recht op het cao-loon, doorbetaling bij ziekte en wordt ook de tijd dat ze bij een restaurant moeten wachten doorbetaald.

Documenten en publicaties

  • Uitspraak van Gerechtshof Amsterdam d.d. 16 februari 2021, nr. 200.261.051/01. Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.