Nieuws

Coulancerente

Geplaatst: 14 augustus 2021
Kenmerk: 2021.39572

Coulancerente

In dit nieuwsbericht informeren wij u over de uitspraak van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden van 30 maart 2021, nr. 19/01251, inzake het vergoeden van coulancerente.

De Belastingdienst verstrekt onder voorwaarden coulancerente. Klik hier

Onderdeel '28. Coulancerentevergoeding' van het Besluit Fiscaal Bestuursrecht vermeldt:
1. Wanneer de besluitvorming door de inspecteur meer tijd heeft gevergd dan gebruikelijk is, kan aanleiding bestaan om een coulancerentevergoeding te verlenen als de beslissing van de inspecteur heeft geleid tot een terug te geven bedrag. Dit geldt niet als in de bepalingen van belastingrente, heffingsrente en invorderingsrente voor deze situatie een regeling is getroffen.
2. Dit kan zich met name voordoen bij teruggaven als gevolg van middeling en verrekening van verliezen van een volgend jaar. De inspecteur vergoedt alleen coulancerente in die gevallen waarin de vertraging is te wijten aan een verzuim van de inspecteur en slechts over de periode waarin van vertraging sprake is geweest.
3. Het beleid ten aanzien van het verlenen van rentevergoedingen is gebaseerd op coulance en vloeit voort uit het streven naar een klantgerichte behandeling van belastingplichtigen.
4. Bij verstrekking van een coulancerentevergoeding geldt als rentepercentage: het percentage zoals beschreven in artikel 30hb, eerste lid, van de AWR, over de periode van de aan de inspecteur verwijtbare vertraging.
5. Verzoeken tot vergoeding van coulancerente worden door de inspecteur dan wel ontvanger afgehandeld.
6. Verzoeken tot vergoeding van coulancerente worden uitsluitend ingewilligd tegen finale kwijting aan de Staat.
7. Voor zover het gaat om zaken waarbij kan worden verwacht dat er van de besluitvorming een precedentwerking kan uitgaan, dient voorafgaand aan de besluitvorming contact te worden opgenomen met de medewerkers formeel recht van het Directoraat-generaal Belastingdienst van het Ministerie van Financiën.

In de uitspraak van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden van 30 maart 2021, nr. 19/01251, oordeelt het gerechtshof dat tegen de beslissing om geen coulancerente te vergoeden geen bezwaar en beroep mogelijk is.

Documenten en publicaties

  • Uitspraak Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden d.d. 30 maart 2021, nr. 19/01251. Klik hier
  • Punt 28 van het Besluit Bestuursrecht. Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.