Nieuws

BTW: Zonnepanelen en bouwkosten gebouw

Geplaatst: 08 augustus 2021
Kenmerk: 2021.39339

BTW: Zonnepanelen en bouwkosten gebouw

In dit nieuwsbericht informeren wij u over de uitspraak van de Hoge Raad van 16 juli 2021, nr. 19/02837. De uitspraak betreft het recht op aftrek van btw op de aankoop van een bouwperceel en de bouw van een woning in verband met de plaatsing van zonnepanelen op het dak van de woning. De Hoge Raad bevestigt de uitspraak van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden dat de eigenaren van de woning geen recht hebben op aftrek van btw op de kosten van het bouwperceel en de bouw van de woning in verband met de plaatsing van zonnepanelen.

1. Achtergrond en oordeel

Op een bouwkavel wordt een woonhuis gebouwd. In het woonhuis wordt ook een werkkamer van ongeveer 50 vierkante meter gerealiseerd. De werkkamer omvat 9,4% van de woning. De werkkamer wordt belast met btw verhuurd. Op het dak van de woning worden zonnepanelen geplaatst die niet in het dak van de woning zijn geïntegreerd. Met de zonnepanelen wordt elektriciteit opgewekt. Van de opgewekte elektriciteit wordt een derde de eigenaren verbruikt en wordt twee derde aan het elektriciteitsnet geleverd. De zonnepanelen hebben niet de functie van dakbedekking.

De Belastingdienst verleent een teruggaaf van € 1.262 aan btw. De eigenaren van de woning maken bezwaar en de belastinginspecteur stelt de teruggaaf van btw vast op € 15.488. De eigenaren van de woning claimen een teruggaaf van € 159.067 aan btw, namelijk twee derde van de btw op de aankoopkosten van de grond en de bouwkosten van de woning en de volledige btw op de kosten van aankoop en installatie van de zonnepanelen. Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden oordeelt in zijn uitspraak van 7 mei 2019, nr. 18/00445 dat geen rechtstreeks en onmiddellijk verband bestaat tussen de bouw van de woning en de opwekking van elektriciteit via de zonnepanelen op het dak van de woning. De eigenaren van de woning zouden de kosten ook hebben gemaakt als de zonnepanelen niet zouden zijn aangeschaft. Ter zake van de btw op de aankoopkosten van het perceel grond en de bouw van de woning bestaat volgens het gerechtshof geen recht op teruggaaf van btw. De Hoge Raad bevestigt in zijn arrest van 16 juli 2021, nr. 19/02837 de uitspraak van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden.

2. Gemeentelijke praktijk

Welke betekenis heeft deze uitspraak voor de gemeentelijke praktijk?

Gemeenten doen ook forse investeringen in zonnepanelen. In de eerste plaats moet worden opgemerkt dat de uitspraak niet in het dak geïntegreerde zonnepanelen betreft. Met betrekking tot zonnepanelen die in het dak zijn geïntegreerd ontstaat een andere situatie. In de tweede plaats blijkt uit de feiten van de procedure niet dat in verband met de plaatsing van de zonnepanelen extra bouwkosten zijn gemaakt. Volgens Taxnavigator ontstaat een andere situatie als in verband met de plaatsing van zonnepanelen extra moet worden geïnvesteerd in het gebouw zodat het gebouw de zonnepanelen en bijkomende apparatuur kan dragen.

Verder is van belang dat een gemeente als btw-ondernemer handelt als een gebouw btw-vrij wordt verhuurd. Het exploiteren van zonnepanelen is een met btw belaste activiteit. De btw op de kosten van de grond en de bouw van het gebouw moeten worden toegerekend aan de btw-vrije activiteit die bestaat uit de btw-vrije verhuur van het gebouw en de met btw belaste activiteit die bestaat uit het verkopen en leveren van opgewekte elektriciteit.

3. Documenten en publicaties

  • Arrest Hoge Raad d.d. 16 juli 2021, nr. 19/02837. Klik hier
  • Conclusie advocaat-generaal Ettema. Klik hier
  • Uitspraak Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden d.d. 7 mei 2019, nr. 18/00445. Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.