Nieuws

BTW: Verlaagd tarief: Aanpassing Besluit

Geplaatst: 23 februari 2021
Kenmerk: 2021.35306

BTW: Verlaagd tarief: Aanpassing Besluit

In dit nieuwsbericht informeren wij u over het Besluit van de Staatssecretaris van Financiën van 11 februari 2021 waarin de Staatssecretaris van Financiën het Besluit van 22 december 2017 over toepassing van het verlaagde btw-tarief heeft verduidelijkt.

In zijn Besluit van 11 februari 2021, nr. 2021 – 2159, heeft de Staatssecretaris van Financien het Besluit ‘Omzetbelasting. Toelichting Tabel I.' van 22 december 2017, nr. 2017-16288’ verduidelijkt.

Invalidewagentjes: –In onderdeel 2.1 (algemeen) is verduidelijkt dat vervoermiddelen alleen als invalidewagentjes kwalificeren als deze tenminste drie wielen hebben en op basis van de specifieke inrichting, de bestemming en de presentatie blijkt dat het vervoermiddel bedoeld is om te worden gebruikt door een invalide of een mindervalide. De aanwijzing dat motorvoertuigen met een verbrandingsmotor met een cilinderinhoud van ten hoogste 250 cm3 onder de post vallen, is niet langer opgenomen. Het gaat hier niet om een op zichzelf staand criterium voor de duiding van motorvoertuigen als invalidenwagentjes. Bovendien heeft de aanwijzing aan belang verloren door de grote toename van elektrisch aangedreven invalidenwagentjes. Gelet op de eenduidige definitie van invalidenwagentjes in de post is voor scootmobielen de verwijzing naar de Wegenverkeerswet 1994 niet meer opgenomen.

Looprekken en rollators: –Looprekken en rollators worden opgenomen in onderdeel 3 (overige gehandicaptenvoorzieningen) en niet meer in onderdeel 2.1. Tevens is toegelicht wanneer loophulpen (zoals loopfietsen) onder de post kunnen vallen. Mechanische traploophulpen (niet zijnde een traplift) worden in onderdeel 3 opgenomen en niet meer in onderdeel 4 (invalidenkrukken en onderdelen daarvan).

Orthopedisch schoeisel: –In onderdeel 11 (orthopedisch schoeisel) is verduidelijkt dat steunzolen waaronder -al dan niet op maat gemaakte- orthopedische voetbedden niet onder de post vallen tenzij het hulpmiddelen betreft voor completering en ondersteuning van ontbrekende delen van de voet als bedoeld in onderdeel 14 (overige hulpmiddelen).–In onderdeel 14 (overige hulpmiddelen) is verduidelijkt dat steunzolen/orthopedische voetbedden niet onder de post vallen, met uitzondering van orthesen en prothesen die een aanvulling vormen op ontbrekende delen van de voet en die ten doel hebben scheefgroei van vooral tenen op te heffen en/of te voorkomen.

Documenten en publicaties

  • Voor raadplegen Besluit van 11 februari 2021, nr. 2021 – 2159. Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.