Nieuws

BTW: Subsidies en een met btw belaste huur

Geplaatst: 10 mei 2021
Kenmerk: 2021.37177

BTW: Subsidies en een met btw belaste huur

In dit nieuwsbericht informeren wij u over een ontwikkeling inzake het belast met btw verhuren van een gebouw en het subsidiëren van de huur die wordt betaald voor dit gebouw.

1. Huur die geheel of voor een deel wordt bekostigd met subsidie

Regelmatig komt de vraag aan de orde of een gemeente een gebouw belast met btw kan verhuren en de huur voor dit gebouw geheel of gedeeltelijk kan subsidiëren. Sommige eenheden van de Belastingdienst nemen het standpunt in dat een met btw belaste huur niet mogelijk is. Volgens de desbetreffende eenheden van de Belastingdienst nemen het standpunt in dat sprake is van een zogenoemd 'rondje'. De gemeente subsidieert de huur en de subsidie wordt weer terugontvangen door de gemeente via de huur. Een situatie die bijvoorbeeld aan de orde kan zijn bij een bibliotheek.

2. Bibliotheek /huur/standpunt Belastingdienst

De gemeente verhuurt een gebouw of een gedeelte van een gebouw aan de exploitant van een bibliotheek. De exploitant van de bibliotheek leent tegen vergoeding boeken en andere zaken uit. De exploitant van de bibliotheek voldoet aan het zogenoemde 90%-criterium hetgeen de Staatssecretaris van Financiën ook heeft bevestigd in onderdeel 3.5.4. 'Bibliotheken' van het Besluit 'Omzetbelasting. Aftrek van omzetbelasting', 24 november 2020, nr. 2020-167584. De Staatssecretaris geeft aan dat het gratis uitlenen van boeken aan kinderen geen invloed heeft op het recht op aftrek van btw op de kosten bij de exploitant van de bibliotheek.

De gemeente en de stichting die de bibliotheek exploiteert opteren voor een met btw belaste huur. De btw op de huur is voor de exploitant geen kostenpost. De exploitant voldoet aan het 90%-criterium en kan de btw op de huur geheel of nagenoeg geheel in aftrek nemen op de btw-aangifte. Door de met btw belaste huur heeft de stichting recht op aftrek van btw op de bouw, onderhoud en renovatiekosten van het gebouw waarin de bibliotheek is gehuisvest. De gemeente verstrekt een subsidie waarmee de bibliotheek de exploitatie van de bibliotheek waaronder de met btw belaste huur kan bekostigen. Volgens een aantal eenheden van de Belastingdienst kan niet worden geopteerd voor een met btw belaste huur omdat de exploitant van de bibliotheek in feite geen huur betaalt.

3. Bibliotheek/arrest Hoge Raad 13 november 2020, nr. 18/04728

Volgens Taxnavigator is het niet relevant of de huur met eigen middelen, een lening of een subsidie wordt betaald. De Hoge Raad lijkt dit standpunt impliciet te bevestigen in zijn arrest van 13 november 2020, nr. 18/04728 in de zaak van een gemeente die tennispark exploiteert. De Hoge Raad geeft in het arrest aan dat de gemeente ter zake van de exploitatie van het tennispark als btw-ondernemer handelt. De gemeente is actief op een markt en de gemeente beoogt duurzaam opbrengsten te realiseren hoewel de exploitatie verlieslatend is.

Voor het gebruik van het tennispark betaalt de tennisvereniging een bedrag van € 15.150 inclusief 6% BTW per jaar plus een extra bijdrage van € 8.443 inclusief BTW per jaar in verband met de extra investeringen die de gemeente in het tennispark heeft gedaan. De tennisvereniging ontvangt van de gemeente een subsidie van € 7.140 per jaar. De tennisvereniging verleent in verband met de tennispark kleine onderhoudsdiensten aan de gemeente en ontvangt van de gemeente in dat kader een bedrag van € 8.443 per jaar. Door de gemeentelijke subsidie wordt de financiële last van de kosten van het gebruik van het gemeentelijke tennispark met ongeveer de helft beperkt. De Hoge Raad besteed in het arrest geen aandacht aan dit feit. Kennelijk is de subsidiëring door de gemeente van de gebruikersvergoeding die de tennisvereniging aan de gemeente moet betalen niet relevant. De subsidiëring wordt expliciet vermeld in het arrest. De Hoge Raad is bekend met het feit maar kennelijk vindt de Hoge Raad het niet nodig om de subsidiëring in zijn oordeel te betrekken.

4. Documenten en publicaties

  • Voor raadplegen arrest Hoge Raad d.d. 13 november 2020, nr. 18/04728. Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P.(Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.