Nieuws

BTW: Sport: verzoek exploitanten sportaccommodaties

Geplaatst: 22 april 2021
Kenmerk: 2021.36496

BTW: Sport: verzoek exploitanten sportaccommodaties

Veel exploitanten van binnensportaccommodaties verzoeken de gemeente om te verklaren dat de gemeente ter zake van de huur van de binnensportaccommodatie(s) een zogenoemde integrale kostprijs berekent. Volgens Taxnavigator kunnen gemeenten aan dit verzoek meewerken maar is wel een aantal aandachtspunten van belang.

Uitbreiding btw-sportvrijstelling

Met ingang van 1 januari 2019 is de btw-sportvrijstelling uitgebreid. Het geven van gelegenheid tot sport zonder winstoogmerk in de zin van de btw is niet belast met btw. Het geven van gelegenheid tot sportbeoefening met een winstoogmerk in de zin van de btw is belast met btw. Een exploitant heeft een winstoogmerk in de zin van de btw als de exploitant (financiële) overschotten realiseert en deze overschotten uitkeert aan aandeelhouders en/of leden. Daarnaast gelden nog aanvullende eisen inzake het winstoogmerk. De exploitant van de sportaccommodaties moet ter zake van de huur van de sportaccommodaties de integrale kostprijs betalen. Het (financiële) overschot mag niet zijn ontstaan door gemeentelijke subsidiëring c.q. financiële ondersteuning en voor dienstverlening aan de gemeente moet een reële en niet een bovenmatige vergoeding door de gemeente worden betaald aan de exploitant.

Opteren voor een met btw belaste huur

Als de exploitant van de sportaccommodatie een winstoogmerk in de zin van de btw heeft dan kunnen de gemeente en de commerciële exploitant ter zake van de huur van de sportaccommodatie opteren voor een zogenoemde met btw belaste huur. Immers bij een winstoogmerk in de zin van de btw is de dienstverlening van de exploitant c.q. het geven van gelegenheid tot sportbeoefening belast met 9% btw De huur is belast met btw maar deze btw is geen kostenpost voor de exploitant. De exploitant kan de btw op de huur immers geheel of nagenoeg geheel in aftrek nemen op de btw-aangifte omdat de dienstverlening van de exploitant inzake sport is belast met btw. Door de met btw belaste huur kan de gemeente de btw op de bouw-, onderhouds- en renovatiekosten van de verhuurde sportaccommodaties in aftrek nemen op de btw-aangifte.

Exploitatievergoeding

De gemeente verstrekt veelal een exploitatievergoeding aan de exploitant om de exploitatie van de sportaccommodatie voor hem met een positief resultaat te laten verlopen. De exploitatievergoeding wordt door de commerciële exploitant belast met btw omdat de exploitant een dienst aan de gemeente verleent. De dienst bestaat uit het tegen maatschappelijke tarieven exploiteren van een sportaccommodatie zodat de inwoners van de gemeente zonder hoge kosten kunnen sporten. De btw op de exploitatievergoeding kan volgens veel eenheden van de Belastingdienst worden gecompenseerd bij het BTW-compensatiefonds.

Voortzetten oude situatie

Veel exploitant van sportaccommodaties willen de oude situatie van vóór 2019 voortzetten en verzoeken de gemeente te verklaren dat de gemeente ter zake van de huur de integrale kostprijs in rekening brengt. Hierbij spelen verschillende aandachtspunten zoals aansprakelijkheid, financiële overschotten, overleg met de Belastingdienst etc.

Voor de abonnees op Taxnavigator hebben wij de aandachtspunten uitgewerkt. Voor raadplegen. Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.