Nieuws

BTW: Ontwikkelingsbedrijf: Exploitatiebijdrage

Geplaatst: 10 mei 2021
Kenmerk: 2021.37206

BTW: Ontwikkelingsbedrijf: Exploitatiebijdrage

In dit nieuwsbericht informeren wij u over de fiscale aspecten van de gemeentelijke exploitatiebijdrage.

1. Samenvatting

Taxnavigator adviseert gemeenten om iedere factuur inzake exploitatiebijdragen te checken. Immers als de gemeente kosten als btw-ondernemer in rekening brengt en geen btw factureert dan kan de Belastingdienst bij de gemeente btw met belastingrente en boete naheffen die mogelijk niet kan worden verhaald op de initiatiefnemer c.q. ontwikkelaar.

Dit artikel is een samenvatting van een artikel. Voor lezen volledige artikel. Klik hier

2. Exploitatiebijdrage algemeen

De gemeente brengt de ontwikkelaar via de exploitatiebijdrage kosten in rekening voor de realisatie en de ondersteuning bij het project. Per kostensoort moet
worden beoordeeld of de gemeente de kosten als overheid of als btw-ondernemer factureert.

3. Exploitatiebijdrage/kostenverhaal als overheid

Een exploitatiebijdrage is niet belast met btw voor zover de exploitatiebijdrage de kosten dekt die de gemeente als overheid maakt. De gemeente handelt als overheid bij het uitvoeren van wettelijke taken c.q. wettelijke producten zoals het opstellen van het bestemmingsplan, het opstellen van het omgevingsplan en het opstellen van de omgevingsvisie. De gemeente compenseert de btw op de kosten want de gemeente handelt als overheid. De gemeente int de financiële bijdrage als overheid en is daarom ter zake van dit onderdeel van de exploitatiebijdrage geen btw verschuldigd.

4. Exploitatiebijdrage/kostenverhaal als btw-ondernemer

Een exploitatiebijdrage is belast met btw voor de zover de exploitatiebijdrage de vergoeding betreft voor met btw belaste ondernemerstaken. De gemeente verzorgt bijvoorbeeld werkzaamheden die eigenlijk door de initiatiefnemer moeten worden gedaan en krijgt de gemeente voor deze werkzaamheden een vergoeding dan handelt de gemeente als btw-ondernemer en niet als overheid. Wordt de kosten van de btw-bouwgrond voor een deel via de exploitatiebijdrage verhaald dan is btw verschuldigd. De gemeente handelt ter zake van de levering van btw-bouwgrond als btw-ondernemer. De gemeente trekt de btw op de kosten af op de btw-aangifte. De gemeente int de financiële bijdrage voor de bouwgrond als btw-ondernemer en is daarom ter zake van dit deel van de exploitatiebijdrage btw verschuldigd en moet btw factureren.

5. Gemeentelijke praktijk

Taxnavigator adviseert gemeenten om iedere factuur inzake exploitatiebijdragen te checken. Immers als de gemeente kosten als btw-ondernemer in rekening brengt en geen btw factureert dan kan de Belastingdienst bij de gemeente btw met belastingrente en boete naheffen die mogelijk niet kan worden verhaald op de ontwikkelaar.

  • Welke kosten worden via de exploitatiebijdrage verhaald?
  • .......
  • .......

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.