Nieuws

BTW: BCF: Tenderkostenvergoeding en/of inschrijfvergoeding

Geplaatst: 01 september 2021
Kenmerk: 2021.39720

BTW: BCF: Tenderkostenvergoeding en/of inschrijfvergoeding

In dit themabericht informeren wij u over de fiscale aspecten van een inschrijfvergoeding, tendervergoeding of rekenvergoeding

Gemeenten doen veel aanbestedingen. Via tendernet kunnen marktpartijen een aanbieding doen voor het uitvoeren van werkzaamheden. De inschrijvers maken kosten voor de inschrijving. Een prijs moet worden bepaald. Bij de prijs moet een plan van aanpak worden opgesteld of een prijsvraag worden uitgewerkt. Partijen moeten een toelichting en/of presentatie verzorgen. Moeten veel werkzaamheden worden verricht om tot een aanbieding te komen dan betalen veel gemeenten een financiële bijdrage om deze kosten geheel, gedeeltelijk of beperkt te dekken. Soms ontvangen alle inschrijvers een onkostenvergoeding en soms ontvangen alleen de inschrijvers een vergoeding die tot de laatste vier of vijf zijn overgebleven.

Fiscale vragen inzake inschrijfvergoeding of tenderkostenvergoeding

Met betrekking tot de btw op de inschrijvingsvergoeding c.q. tenderkostenvergoeding spelen twee vragen met betrekking tot de fiscaliteit. In de eerste plaats speelt de vraag of de inschrijfvergoeding is belast met btw. In de tweede plaats speelt de vraag of de gemeente de btw die met betrekking tot de inschrijfvergoeding c.q. tenderkostenvergoeding wordt gefactureerd kan compenseren bij het BTW-compensatiefonds of kan aftrekken op de btw-aangifte.

Verdere uitwerking. Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.