Nieuws

BTW: BCF: Gemeentelijke monumenten

Geplaatst: 25 augustus 2021
Kenmerk: 2021.39799

BTW: BCF: Gemeentelijke monumenten

In dit themabericht informeren wij u over de mogelijkheid om de kosten van btw te beperken bij monumenten die btw-vrij worden verhuurd of om niet in gebruik worden gegeven.

Gemeenten bezitten veel monumenten zoals stadsmuren, torens, kerken, kerktorens, forten, vestingwerken, woningen, standbeelden, openluchttheater, historische gebouwen en vele andere objecten. Worden de monumenten niet gebruikt en staan de monumenten in het openbaar gebied dan kan de gemeenten de btw op de kosten van restauratie, renovatie en onderhoud compenseren bij het BTW-compensatiefonds.

Worden de monumenten belast met btw verhuurd dan kan de gemeente de btw op de kosten in aftrek nemen op de btw-aangifte. Worden de monumenten btw-vrij verhuurd dan is de btw op de kosten een kostenpost. Hierbij speelt in het bijzonder dat de btw-herzieningsregels niet gelden voor monumenten omdat doorgaans door restauratie en renovatie geen nieuwe onroerende zaak ontstaat. De btw-herzieningsregels gelden niet voor kostbare diensten. Het is dus van belang dat monumenten in het jaar van ingebruikname na de renovatie en restauratie uitsluitend worden gebruikt voor met btw belaste prestaties zoals een met btw belaste huur als het desbetreffende monument via verhuur wordt geëxploiteerd.

Soms is een met btw belaste verhuur niet mogelijk of wordt het monument om niet in gebruik gegeven. Volgens Taxnavigator kan afhankelijk van het monument en de omstandigheden toch een belastingbesparing worden gerealiseerd.

Voor themabericht 'BTW-besparing monumenten'. Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.