Nieuws

Belastingplan 2022; Dividendbelasting: Beperking van teruggaaf van Dividendbelasting gaat niet gelden voor niet-Vpb-plichtige activiteiten van gemeenten

Geplaatst: 21 oktober 2021
Kenmerk: 2021.40439

Belastingplan 2022; Dividendbelasting: Beperking van teruggaaf van Dividendbelasting gaat niet gelden voor niet-Vpb-plichtige activiteiten van gemeenten

In dit nieuwsbericht informeren wij u over het bericht van VNG dat de beperking van de teruggaaf van Dividendbelasting niet gaat gelden voor niet-Vpb-plichtige activiteiten van gemeenten.

Bericht op VNG-FORA

Op basis van de huidige wetgeving kunnen Nederlandse belastingplichtigen in de vennootschapsbelasting (hierna: Vpb) de vooraf betaalde dividendbelasting en kansspelbelasting verrekenen met de te betalen Vpb. Wanneer een bedrijf geen winst maakt betalen zij geen Vpb. Dit leidt dan tot een teruggaaf van de vooraf betaalde dividendbelasting en kansspelbelasting.

Naar aanleiding van een arrest van het Europese Hof van Justitie past het kabinet de regelgeving inzake de verrekening van voorheffingen voor de Nederlandse bedrijven per 1 januari 2022 aan.

Om de Nederlandse wetgeving in overeenstemming te krijgen met het EU-recht, stelt het kabinet het volgende voor:

Bedrijven kunnen vooraf betaalde dividendbelasting en kansspelbelasting (voorheffingen) alleen nog verrekenen met de te betalen Vpb. Er vindt geen teruggaaf van dividendbelasting via de Vpb-aangifte meer plaats.

Het bedrijf kan de voorheffingen die niet verrekenbaar zijn in het betreffende jaar in een later jaar verrekenen met te betalen Vpb.

De niet verrekende voorheffingen kunnen onbeperkt worden doorgeschoven naar latere jaren.

Onduidelijk was wat de gevolgen van dit voorstel zijn voor gemeenten.

Het Ministerie van Financiën heeft ons nu medegedeeld dat de beperking voor de teruggaaf van dividendbelasting niet gaat gelden voor de niet Vpb-plichtige activiteiten van een gemeente. Wel kan de beperking gelden als een Vpb-plichtig onderdeel van een overheidslichaam een deelneming houdt. In dat geval zou niet meer dividendbelasting kunnen worden verrekend dan er aan Vpb is verschuldigd. Eventueel niet verrekende dividendbelasting door een Vpb-plichtig onderdeel van een gemeente kan worden voortgewenteld naar een volgend jaar waarin wel (voldoende) Vpb is verschuldigd.

Documenten en publicaties

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.