Nieuws

BCF: Schuldhulpverlening: Beperken kosten van btw

Geplaatst: 09 maart 2021
Kenmerk: 2021.35965

BCF: Schuldhulpverlening: Beperken kosten van btw

In dit nieuwsbericht informeren wij u over het beperken van kosten van btw met betrekking tot het product ‘schuldhulpverlening’.

Gemeenten hebben forse besparingen van kosten van btw gerealiseerd met betrekking tot de btw op de kosten van re-integratie. Ook ter zake van het product ‘schuldhulpverlening’ kunnen volgens Taxnavigator de kosten van btw (stevig) worden beperkt. Gelet op de verwachte stijging van de kosten van de gemeentelijke schuldhulpverlening is het besparen van de kosten van btw noodzakelijk. Veel gemeenten boeken volgens Taxnavigator alle kosten van btw onnodig kostprijsverhogend.

Wij zetten een aantal zaken op een rij die van belang zijn om de kosten van btw te beperken.

1. Worden werkzaamheden inzake schuldhulpverlening uitbesteed via het aannemen van werk dan is geen btw verschuldigd mits juist wordt gecontracteerd.

2. Koopt de gemeente dienstverlening in op het gebied van schuldhulpverlening en omvat de dienstverlening elementen die daadwerkelijk schuldhulpverlening in enge zin betreffen dan kan mogelijk belasting worden bespaard door de dienstverlening te splitsen in twee prestaties waarvan een prestatie van btw-heffing is vrijgesteld omdat sprake is van schuldhulpverlening in enge zin en één prestatie met btw is belast.

3. Hoe gaat uw gemeente om met de kosten van btw op intake en voorlichting?

In de bijeenkomst 'Fiscale actualiteiten voor gemeentelijke praktijk' die Fiscaal Vanmorgen op 16 maart 2021 organiseert besteden wij ook uitgebreid aandacht aan de beperking van de kosten van btw net betrekking tot schuldhulpverlening. Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.