Nieuws

BCF: Samenwerken: vereenvoudiging van het BTW-compensatiefonds

Geplaatst: 11 november 2021
Kenmerk: 2021.40943

BCF: Samenwerken: vereenvoudiging van het BTW-compensatiefonds

In dit themabericht informeren wij u over de mogelijkheid om op een eenvoudige manier de vele fiscale vraagstukken die ontstaan bij samenwerkende gemeenten op een eenvoudige en praktische wijze weg te nemen. Dit artikel maakt deel uit van een reeks artikelen waarin de redactie van Taxnavigator beschrijft hoe complexe fiscale wetgeving op een eenvoudige en praktische manier kan worden vereenvoudigd.

1. Samenwerken en uitkeringen van het Rijk

Gemeenten werken steeds meer samen bij het uitvoeren van taken en werkzaamheden. Het Rijk verzorgt de bekostiging van sommige activiteiten van samenwerkende gemeenten met een algemene of een specifieke uitkering. Met de uitkering van het Rijk kan de activiteit al dan niet geheel worden bekostigd. Soms verstrekt het Rijk een uitkering aan een kerngemeente die een activiteit voor de eigen gemeente en de regiogemeenten moet oppakken. Ter zake van het recht op compensatie van btw bij het BTW-compensatiefonds ontstaat een complexe situatie.

2. Splitsen van kosten en facturen

De gemeente besteedt het geld namens de eigen gemeente maar ook voor de regiogemeenten. Om het recht op compensatie van btw veilig te stellen moet de kerngemeente bij het besteden van het budget bedingen dat de leverancier of dienstverlener aan iedere gemeente een factuur uitreikt voor diens aandeel in de kosten.

De kerngemeente betaalt de factuur van de eigen gemeente en de regiogemeenten met budget van het Rijk. De kerngemeente betaalt de factuur ook voor de regiogemeenten met het budget van het Rijk. De btw is dan een aandachtspunt. Het Rijk heeft deze btw namelijk niet vergoed en de kerngemeente gaat deze btw niet voorschieten. Immers de regiogemeenten kunnen de btw geheel of gedeeltelijk compenseren bij het BTW-compensatiefonds en hebben dan een financieel voordeel als de kerngemeente de btw voor de regiogemeenten heeft betaald en de regiogemeenten deze btw niet terugbetalen aan de kerngemeente. De verrekening van de btw is een complex aandachtspunt bij deze werkwijze.

3. Doorbelasten van kosten

In de praktijk zal de kerngemeente van de leverancier of dienstverlener een factuur met btw ontvangen. De kerngemeente kan de btw op de kosten voor zover die door de kerngemeente wordt bekostigd geheel of gedeeltelijk compenseren bij het BTW-compensatiefonds. De kerngemeente kan de btw op de kosten voor zover de btw kan worden toegerekend aan de regiogemeenten niet compenseren bij het BTW-compensatiefonds. Voor zover kosten worden gemaakt voor de regiogemeenten heeft de kerngemeente via de btw-aangifte recht op aftrek van btw op de kosten en moet de kerngemeente een factuur met btw aan de regiogemeenten uitreiken. Het bedrag ex de btw is al betaald door het Rijk en hoeft niet meer te worden betaald. De regiogemeenten hoeven alleen de btw te betalen aan de kerngemeente. Het is in de praktijk erg lastig om dit administratief af te handelen.

4. Vereenvoudiging BTW-compensatiefonds

In feite kan het volgens Taxnavigator veel eenvoudiger. Waarom kan de gemeente alleen de btw op kosten compenseren voor zover de kosten voor de eigen gemeente zijn gemaakt. Het BTW-compensatiefonds is een fonds voor alle gemeenten. Het maakt toch niet uit welke gemeente de btw compenseert.

Volgens Taxnavigator moet een gemeente btw op kosten kunnen compenseren bij het BTW-compensatiefonds voor zover de gemeente kosten met btw maakt voor activiteiten ter zake waarvan recht op compensatie bij het BTW-compensatiefonds bestaat. Het maakt niet uit of deze kosten door en voor de kerngemeente of de regiogemeenten worden gemaakt. Worden door een gemeente kosten gemaakt voor een activiteit ter zake waarvan recht op compensatie bij het BTW-compensatiefonds bestaat dan kan de gemeente die de factuur ontvangt de btw op de kosten compenseren bij het BTW-compensatiefonds.

Met deze handelwijze worden de administratieve lasten voor gemeenten bij onder andere samenwerkingen sterk beperkt. Vanuit Europees perspectief kan geen bezwaar tegen deze handelwijze bestaan omdat het BTW-compensatiefonds een nationaal begrotingsfonds is. De Staatssecretaris van Financiën kan deze handelwijze goedkeuren in een eenvoudig besluit zodat zelfs geen wetswijziging nodig is. Het besluit kan ook met terugwerkende kracht voor het verleden gelden.

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.