Nieuws

BCF: BTW: Facebook en gemeenten

Geplaatst: 10 augustus 2021
Kenmerk: 2021.39403

BCF: BTW: Facebook en gemeenten

In dit themabericht informeren wij u over de fiscale aspecten van het gebruik van Facebook door gemeenten.

Steeds meer gemeenten maken gebruik van de dienstverlening van Facebook. Via Facebook willen de gemeenten in contact komen met de burgers. Veel gemeenten hebben een eigen Facebookpagina. Gemeenten informeren de burgers via Facebook over algemene zaken, ontwikkelingen binnen de gemeente en projecten. Facebook reikt voor haar dienstverlening een factuur uit. Facebook is in Ierland gevestigd en vermeld op de factuur een Iers btw-nummer. Op de factuur van Facebook wordt geen Ierse en Nederlandse btw vermeld.

De dienstverlening van Facebook is belast met Nederlandse btw. De plaats van dienst is Nederland. Als Facebook met haar Ierse btw-nummer factureert dan wordt op de factuur van Facebook geen Nederlandse en geen Ierse btw gefactureerd. De verschuldigde Nederlandse btw wordt via de btw-verleggingsregel van de gemeente geheven. De verschuldigde Nederlandse btw wordt op post 4b van de btw-aangifte vermeld. Vervolgens moet worden bekeken of de verschuldigde Nederlandse btw geheel of gedeeltelijk op de btw-aangifte in aftrek kan worden genomen of geheel of gedeeltelijk kan worden gecompenseerd bij het BTW-compensatiefonds. Dit is afhankelijk van de berichten die op Facebook zijn geplaatst. Veelal zal het gemeentelijk mengpercentage worden toegepast.

De Nederlandse Belastingdienst kan eenvoudig controleren of uw gemeente de verschuldigde Nederlandse btw via de btw-verleggingsregel voldoet. Facebook moet namelijk bij de Ierse Belastingdienst opgaaf doen van de diensten die aan afnemers met een Nederlands btw-identificatienummer worden verleend. Deze informatie wordt aan de Nederlandse Belastingdienst ter beschikking gesteld.

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.