Nieuws

Vpb: Standpunt Belastingdienst inzake belastingplicht reclameconcessies

Geplaatst: 18 april 2020
Kenmerk: 2020.26062

Vpb: Standpunt Belastingdienst inzake belastingplicht reclameconcessies

Veel grote gemeenten verstrekken reclameconcessies. De Belastingdienst neemt het standpunt in dat het financieel overschot dat de gemeente realiseert ter zake van de exploitatie van reclameconcessies is belast met vennootschapsbelasting. Wij beschikken over een uitgebreide motivatie van dit standpunt. Wij hebben de belangrijkste punten van de motivatie van de Belastingdienst op het besloten gedeelte van Taxnavigator geplaatst.

Voor raadplegen brief Belastingdienst inzake reclameconcessies. Klik hier

Wij hebben prof. dr. A.O. Lubbers om een korte inhoudelijke reactie gevraagd. Bijgaand zijn reactie.

Inkomsten uit reclameconcessie-activiteiten: het vervolg

Aan het begin van het jaar heb ik een bijdrage aan Taxnavigator geleverd over de discussie die gemeenten met de Belastingdienst hebben over de vraag of de gemeente vennootschapsbelastingplichtig is voor de resultaten die met reclameconcessie-activiteiten worden behaald. Inmiddels heeft de Belastingdienst een inhoudelijke reactie geschreven, waarin wordt beargumenteerd waarom de activiteiten belastbaar zouden zijn. Voor mijn eigen cliënten, voor wie ik uitgebreide opinies heb geschreven, heb ik een soortgelijke brief nog niet ontvangen. Vermoedelijk zal de Belastingdienst ook in de zaken van mijn cliënten voortbouwen op de inhoudelijke reactie die hij nu heeft gegeven.

Ik breng in herinnering dat uit de jurisprudentie van de Hoge Raad volgt dat bij activiteiten die moeten worden aangemerkt als ‘normaal vermogensbeheer’ geen sprake is van een onderneming. De prestatie die de gemeente aan de reclame-exploitanten verricht, laat zich mijns inziens het beste vergelijken met de verhuur van onroerende zaken. Er worden – kort gezegd – delen van de publieke ruimte verhuurd aan de reclame-exploitant. Om tot belastingplicht te komen, moet de inspecteur aannemelijk maken dat sprake is van meer dan normaal vermogensbeheer.

De Belastingdienst betoogt dat de gemeente de openbare ruimte niet ter beschikking stelt, zoals bij de verhuur van onroerende zaken, maar een exclusief recht aan de exploitant verleent om reclame-uitingen te plaatsen. In de reactie van de Belastingdienst wordt gesuggereerd dat het criterium van ‘meer dan normaal vermogensbeheer’ enkel wordt toegepast bij verhuur van onroerende zaken en niet bij het verlenen van een exclusief recht tot reclame-exploitatie. Er zijn diverse argumenten aan te voeren waarom dat standpunt onjuist is. Ik zal er kort iets over zeggen. Voor de beantwoording van de vraag of sprake is van ondernemingsactiviteiten bestaat geen relevant verschil tussen verhuur van een onroerende zaak en het geven van een exclusief recht tot reclame-exploitatie. De Hoge Raad heeft de woorden ‘meer dan normaal vermogensbeheer’ weliswaar met name gebruikt bij de beantwoording van de vraag of wel of geen sprake is van een onderneming bij de verhuur van onroerende zaken, maar het criterium wordt breder toegepast. Ook in de sfeer van de reclame-exploitatie. Ik wijs in dit kader op de uitspraak Hof Amsterdam 29 maart 1993, nr. 91/0379, BNB 1995/65, waarin een belastingplichtige de gevel van zijn woning exclusief ter beschikking stelde aan een derde voor het aanbrengen van reclameborden. In wezen gaat het hier om dezelfde situatie als bij de gemeenten. Het Hof oordeelde dat deze activiteiten ‘normaal vermogensbeheer’ niet te boven gaan. Het is weliswaar geen uitspraak van onze hoogste rechter, de Hoge Raad, maar het is mijns inziens wel een duidelijke indicatie dat het standpunt van de Belastingdienst onjuist is.

Het moge duidelijk zijn dat ik een gang naar de belastingrechter nog steeds met vertrouwen tegemoet zie. Zoals ik de vorige keer schreef, is het nuttig als de gemeenten hun krachten op dit punt bundelen. De problematiek leent zich daar uitstekend voor.

Prof. dr. A.O. Lubbers

lubbers@lubbersboerdouma.com

06-34834257

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.