Nieuws

Toeslagen: Verzamelbesluit Toeslagen geactualiseerd

Geplaatst: 25 april 2020
Kenmerk: 2020.26136

Toeslagen: Verzamelbesluit Toeslagen geactualiseerd

Op 22 april 2020 is het besluit 'Toeslagen.Verzamelbesluit Toeslagen' van 17 april 2020 met nr. 2020-72441 gepubliceerd. Het besluit treedt in werking op 23 april 2020.

In onderdeel 2 het Besluit wordt ingegaan op de matiging en terugvordering van toeslagen. In onderdeel 3 van het Besluit wordt de kinderopvangtoeslag beschreven. In onderdeel 4 van het Besluit wordt aandacht besteed aan enkele specifieke aspecten van de huurtoeslag.

Dit besluit is een actualisering van het besluit van 20 december 2019, nr. 2019-215337 (Stcrt. 2019, 70486). Hieronder staan de wijzigingen ten opzichte van het besluit van 20 december 2019:

  • De structuur van het besluit is gewijzigd om duidelijk te maken welk beleid voor welke toeslagen geldt. Daarnaast zijn enkele redactionele wijzigingen aangebracht.
  • In onderdeel 2.1 is invulling gegeven aan de uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State die inhoudt dat de Belastingdienst/Toeslagen enige ruimte heeft bij de vaststelling van het bedrag dat wordt teruggevorderd.
  • In onderdeel 2.2 is een goedkeuring opgenomen op basis waarvan in bepaalde omstandigheden ook een onherroepelijk vaststaande terugvorderingsbeschikking in het voordeel van belangheb-bende kan worden herzien.
  • In onderdeel 2.3 is een goedkeuring opgenomen voor de specifieke situatie waarin een kwijtscheldingswinst doorwerkt in het toetsingsinkomen voor de toeslagen, omdat er ook sprake is van openstaande te verrekenen verliezen.
  • In onderdeel 4.1 is een goedkeuring opgenomen voor de specifieke situatie waarin de toerekening van de gezamenlijke grondslag sparen en beleggen tussen fiscale partners leidt tot verlies van het recht op huurtoeslag.
  • In onderdeel 4.2 is een goedkeuring opgenomen waarmee de termijn voor het indienen van een verzoek om rekening te houden met bijzondere situaties voor de huurtoeslag wordt verruimd.
  • In onderdelen 2.1 en 3.1 is bepaald dat en in welke gevallen een onherroepelijk vaststaande tegemoetkoming (vaststellingsbeschikking) of terugvorderingsbeschikking met betrekking tot de kinderopvangtoeslag in het voordeel van belanghebbende kan worden herzien.

Voor raadplegen besluit 'Toeslagen.Verzamelbesluit Toeslagen' van 17 april 2020 met nr. 2020-72441. Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.