Nieuws

Opgewerkt vertrouwen: Belastingtelefoon

Geplaatst: 06 juni 2020
Kenmerk: 2020.27266

Opgewerkt vertrouwen: Belastingtelefoon

Het Gerechtshof 's-Hertogenbosch oordeelt in zijn uitspraak van 13 februari 2020, nr. 19/00393, dat belastingplichtige in de gegeven omstandigheden mag vertrouwen op mededelingen c.q. de toezeggingen van de medewerker van de belastingtelefoon. De medewerker van de belastingtelefoon geeft zonder voorbehoud te kennen dat in de gegeven omstandigheden geen revisierente is verschuldigd.

Veelal wordt gedacht dat aan een mededeling van een medewerker van de belastingtelefoon geen vertrouwen kan worden ontleend dat in rechte wordt beschermd. Dat is volgens de Hoge Raad wel het geval als:

  1. door belanghebbende de juiste en volledige informatie is verstrekt;
  2. de betreffende inlichtingen niet zo duidelijk in strijd zijn met een juiste wetstoepassing dat de betrokken belastingplichtige redelijkerwijs hun onjuistheid had kunnen en moeten beseffen;

  3. belanghebbende, afgaande op de onjuiste voorlichting, enige handeling heeft verricht of nagelaten en als gevolg daarvan schade heeft geleden.

Voor raadplegen uitspraak Gerechtshof 's-Hertogenbosch d.d. 13 februari 2020, nr. 19/00393. Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.