Nieuws

IB: Normaal vermogensbeheer of resultaat uit overige werkzaamheden

Geplaatst: 24 december 2020
Kenmerk: 2020.33322

IB: Normaal vermogensbeheer of resultaat uit overige werkzaamheden

In dit nieuwsbericht informeren wij u over een uitspraak van Rechtbank Den Haag van 6 november 2020, nr. 19/570 t/m 19/573 inzake normaal vermogensbeheer.

Een belastingplichtige heeft samen met zijn echtgenote in bezit heeft acht woningen gehuurd. Een groot deel van de woningen worden illegaal verhuurd aan meerdere huishoudens en er stonden vaak andere of meer personen op de adressen ingeschreven. In geschil is of de inkomsten zijn belast als resultaat uit overige werkzaamheden of dat sprake is van normaal vermogensbeheer.

Rechtbank Den Haag oordeelt in zijn uitspraak van 6 november 2020, nr. 19/570 tot en met 190/573 dat een absoluut en relatief bezien aanzienlijk bedrag niet is aangegeven in de aangifte Inkomstenbelasting en dat daarom de vereiste aangiften niet zijn gedaan. Ook in geval van resultaat uit overige werkzaamheden heeft de belastingplichtige de vereiste aangiften Inkomstenbelasting niet gedaan. De bewijslast ten aanzien van de navorderingsaanslagen wordt daarom omgekeerd en verzwaard. Omdat de belastingplichtige bijvoorbeeld zelf alle onderhoudswerkzaamheden en de aansluitingen van het gas en de elektra voor zijn huurders verzorgde, zorgdroeg voor de inrichting van de woningen, postadressen en inschrijvingen in de GBA regelde, post ophaalde, controleerde en bezorgde en omdat de gemiddelde huurprijzen van de woningen boven de markthuur lagen en belastingplichtige door het illegaal verhuren aan meerdere huishoudens meer huur kon bedingen, kon hij een rendement behalen dat hoger was dan bij normaal vermogensbeheer passend en gebruikelijk was. De huurinkomsten zijn terecht belast als resultaat uit overige werkzaamheden.

Voor raadplegen uitspraak Rechtbank Den Haag van 6 november 2020, nr. 19/570 t/m 19/573. Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.