Nieuws

BTW: Ontwikkelingsbedrijf: btw-bouwterrein: terrein met (gestutte) monumentale gevel

Geplaatst: 06 juni 2020
Kenmerk: 2020.27277

BTW: Ontwikkelingsbedrijf: btw-bouwterrein: terrein met (gestutte) monumentale gevel

De Hoge Raad oordeelt in zijn arrest van 13 maart 2020 dat de levering van een terrein met een (gestutte) monumentale gevel de levering van een bestaande gebruikte onroerende zaak betreft en geen btw-bouwterrein.

De koper heeft de sloopkosten voor zijn rekening genomen.

Het arrest bevestigt dat bij de levering van een terrein met een oude opstal of een gedeelte van een oude opstal de btw een belangrijk aandachtspunt is. Het terrein kan kwalificeren als een btw-bouwterrein of bestaand vastgoed. De levering van een btw-bouwterrein is van rechtswege belast met btw en de verkrijging van een btw-bouwterrein is vrijgesteld van de heffing van overdrachtsbelasting. De levering van een terrein met een oud gebouw is niet belast met btw en de verkrijging is belast met overdrachtsbelasting. Bij het beoordelen van de levering van een oude onroerende zaak moeten de feitelijke staat van het terrein, de contractuele afspraken en de bedoeling van partijen nauw gezet worden bekeken.

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.