Nieuws

BTW: Misbruik van recht: exploitatie van sporthal

Geplaatst: 18 augustus 2020
Kenmerk: 2020.29479

BTW: Misbruik van recht: exploitatie van sporthal

Bericht 18 augustus 2020 Taxnav2020.504

In dit nieuwsbericht informeren wij u over een uitspraak van Rechtbank Noord-Holland van 26 juni 2020 waarin de rechtbank heeft geoordeeld dat een exploitatiemodel van een sporthal misbruik van recht betreft.

1. Feiten

Een school voortgezet onderwijs heeft op haar eigen terrein een nieuwe sporthal gebouwd. Voor de eerste ingebruikneming van de nieuwe sporthal is een stichting opgericht. De school voor het voortgezet onderwijs verhuurt de sporthal, inclusief inventaris en spelmateriaal voor tien jaar aan de stichting. De stichting gebruikt de sporthal voor het verlenen van sportdiensten die tot 1 januari 2017 met 6% btw waren belast. De stichting voldoet aan het zogenoemde 90%-criterium en de school voor het voortgezet onderwijs de stichting opteren voor een met btw belaste huur. De stichting gaat met de gehuurde sporthal sportdiensten verlenen aan de school voor het voortgezet onderwijs. Daarnaast verleent de stichting sportdiensten aan verschillende sportverenigingen. De stichting verzorgt toezicht, sport/spelmateriaal en de kleed/wasaccommodatie. De verhuurder verzorgt het onderhoud en verleent diensten aan de stichting.

2. Uitspraak Rechtbank Noord-Holland

Rechtbank Noord-Holland oordeelt in zijn uitspraak van 24 juni 2019, nr. 17/4137, dat de stichting een btw-ondernemer is die prestaties in het economisch verkeer verricht. De dienstverlening van de stichting bestaat uit het geven van gelegenheid tot sportbeoefening en betreft geen btw-vrije verhuur. Ook is geen sprake van schijnhandelingen. Het exploitatiemodel betreft volgens Rechtbank Noord-Holland wel misbruik van recht. Via het exploitatiemodel verkrijgt de school een belastingvoordeel die andere vergelijkbare onderwijsinstellingen niet hebben. Het belastingvoordeel betreft de teruggaaf van alle btw op de bouw-, onderhouds- en exploitatiekosten. Andere onderwijsinstellingen krijgen alleen de btw op de kosten terug voor zover gelegenheid tot sportbeoefening aan sportverenigingen wordt gegeven.

Voor raadplegen uitspraak Rechtbank Noord-Holland d.d. 26 juni 2020, nr. 17/4137. Klik hier

3. Gemeentelijke praktijk


Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P.(Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.