Nieuws

BTW: Bewindvoering is geen schuldhulpverlening

Geplaatst: 11 april 2020
Kenmerk: 2020.25905

BTW: Bewindvoering is geen schuldhulpverlening

Op 19 maart 2020 is een uitspraak van Rechtbank Gelderland gepubliceerd van 13 februari 2020 met nrs. AWB 19/2459 en AWB 19/2461. De procedure betreft de vraag of de diensten van een bewindvoerder zijn vrijgesteld van de heffing van btw.

1. Feiten

De heer A en mevrouw B vormen een maatschap. De maatschap verzorgt werkzaamheden als bewindvoeder in de zin van Titel 19 van Boek I van het Burgerlijk Wetboek en heeft betrekking op 'onderbewindstelling ter bescherming van meerderjarigen'. Met ingang van 2014 valt de aanpak van problematische schulden ook onder het beschermingsbewind. De werkzaamheden als bewindvoerder betreffen het beheer van schulden van cliënten waaronder het aflossen van deze schulden, het beheer van de vaste lasten en het afsluiten van abonnementen. De maatschap heeft btw voldaan over de omzet die ter zake van de bewindvoering is gerealiseerd. De maatschap neemt het standpunt in dat de werkzaamheden inzake de bewindvoering zijn vrijgesteld van de heffing van btw omdat sprake is van schuldhulpverlening en schuldpreventie. De maatschap verzoekt ter zake van het derde kwartaal 2018 om teruggaaf van een bedrag van € 3.378 aan btw. Ter zake van het vierde kwartaal 2018 wordt om teruggaaf van een bedrag van € 5.268 aan btw verzocht.

2. Rechtbank Gelderland

Rechtbank Gelderland stelt vast dat de werkzaamheden van de maatschap betrekking hebben op de gehele financiële positie van cliënten. Rechtbank Gelderland oordeelt dat de maatschap beschermingsbewind verleent in de zin van Titel 19 van het Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek. De werkzaamheden van de maatschap kwalificeren volgens Rechtbank Gelderland niet als btw-vrijgestelde schuldhulpverlening in de zin van artikel 11, eerste lid, sub f Wet op de omzetbelasting juncto post b 33 van Bijlage B bij het Uitvoeringsbesluit omzetbelasting 1968. Rechtbank Gelderland volgt niet de uitspraken van Rechtbank Noord Nederland.

Voor raadplegen van de uitspraak van Rechtbank Gelderland van 13 februari 2020 met nrs. AWB 19/2459 en AWB 19/2461. Klik hier

3. Taxnavigator

Voor meer informatie over de btw-vrijstelling voor Schuldhulpverlening en commentaar op deze uitspraak. Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.