Nieuws

BTW: BCF: Stadspromotie

Geplaatst: 04 april 2020
Kenmerk: 2020.25733

BTW: BCF: Stadspromotie

De gemeente verstrekt aan een stichting een subsidie om de gemeente in binnen- en buitenland te promoten. De subsidie is onder voorwaarden niet belast met btw. De stichting gebruikt de subsidie om haar werkzaamheden te bekostigen. De stichting maakt kosten met btw. De btw op de kosten is voor de stichting een kostenpost. De stichting verleent geen met btw belaste prestatie aan de gemeente. De stichting heeft geen recht op aftrek van btw via de btw-aangifte. De stichting kan ook geen btw compenseren bij het BTW-compensatiefonds. Als de gemeente de werkzaamheden in eigen beheer had verzorgd en de zelf de kosten had gemaakt dan had de gemeente de btw op de kosten kunnen compenseren bij het BTW-compensatiefonds als de gemeente met de dienstverlener had gecontracteerd en de factuur aan de gemeente had uitgereikt.

De btw op de kosten kan worden weggenomen door geen subsidie te verstrekken maar een opdracht te verstrekken. De btw op de kosten kan ook worden weggenomen door te samen te werken of de stichting te transformeren in een stichting die de btw-transparantiemethode kan toepassen c.q. de btw op de kosten kan doorschuiven naar de gemeente die de btw op de kosten die de stichting heeft gemaakt kan compenseren bij het BTW-compensatiefonds.

Tijdens het VTO hebben wij deze casus uitgebreid besproken. Een uitwerking van de fiscale aspecten treft u aan in het dossier ‘Citymarketing’. Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P.(Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.