Nieuws

Belastingplan 2021: Walstroom: Energiebelasting: ODE

Geplaatst: 16 september 2020
Kenmerk: 2020.31619

Belastingplan 2021: Walstroom: Energiebelasting: ODE

Bericht 16 september 2020: Berichtnummer: Taxnavigator 2020.533

In dit nieuwsbericht informeren wij u over het voornemen in het Belastingplan 2021 om ter zake van de levering van walstroom een verlaagd tarief energiebelasting in te voeren en voor de ODE (Opslag Duurzame Energie) geen tarief vast te stellen.

  • Voorgesteld wordt om voor leveringen van elektriciteit aan een walstroominstallatie die aan de voorwaarden voldoet voor de energiebelasting een verlaagd tarief van € 0,0005 per kWh te laten gelden en voor de ODE geen tarief vast te stellen.
  • In de Green Deal is overeengekomen om de energiebelasting voor walstroom af te schaffen, oftewel het gebruik van walstroom vrij te stellen van energiebelasting. Er wordt een verlaagd tarief voor de energiebelasting in plaats van een vrijstelling voorgesteld. In aanvulling op de afspraken uit de Green Deal is wel besloten om voor de ODE geen tarief vast te stellen. Hierdoor is het voordeel dat wordt gegeven uiteindelijk groter dan in de Green Deal is overeengekomen.
  • Het verlaagde tarief in de energiebelasting en de regeling in de ODE gelden alleen voor walstroominstallaties die geheel of nagenoeg geheel bestemd zijn voor schepen, niet zijnde particuliere pleziervaartuigen.
  • De walstroominstallatie, waarbij het verlaagde tarief kan worden toegepast, moet beschikken over een zelfstandige aansluiting.

Voor raadplegen onderdeel '21. Verlaagd tarief voor walstroominstallaties' uit het Belastingplan 2021. Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P.(Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.