Nieuws

Belastingplan 2021: Overdrachtsbelasting: Tariefwijziging: Starters

Geplaatst: 19 september 2020
Kenmerk: 2020.31666

Belastingplan 2021: Overdrachtsbelasting: Tariefwijziging: Starters

Bericht 19 september 2020: Berichtnummer: Taxnavigator 2020.535

In dit informatiebericht informeren wij u over het voorstel in het Belastingplan 2021 om het tarief van de overdrachtsbelasting te wijzigen.

  • In het wetsvoorstel Wet differentiatie overdrachtsbelasting wordt voorgesteld om een eenmalige vrijstelling van overdrachtsbelasting te introduceren voor starters c.q. kopers tussen de 18 en 35 jaar die voor het eerst een eigen woning aanschaffen. Hiervoor is vereist dat de woning het hoofdverblijf wordt van de starter.
  • Het tarief van 2% geldt voor de kopers van een woning niet zijnde starters waarbij de woning het hoofdverblijf is. De vrijstelling voor starters en het 2% tarief gelden alleen voor kopers die de woning ook daadwerkelijk gaan bewonen.
  • Alle overige verkrijgingen van woningen en andere onroerende zijn vanaf 1 januari 2021 belast tegen het hogere tarief van 8%.

Voor gemeenten geldt nog steeds een vrijstelling overdrachtsbelasting.

Documenten en publicaties

  • Wetsvoorstel Wet differentiatie overdrachtsbelasting. Klik hier
  • Memorie van toelichting Wet differentiatie overdrachtsbelasting. Klik hier
  • Uitvoeringstoets Wet differentiatie overdrachtsbelasting. Klik hier
  • Nader rapport Wet differentiatie overdrachtsbelasting. Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P.(Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.