Nieuws

BCF: Energietransitie: Verduurzaming: Het duurzame huis

Geplaatst: 21 december 2020
Kenmerk: 2020.33201

BCF: Energietransitie: Verduurzaming: Het duurzame huis

In dit themabericht informeren wij u over de fiscale aspecten van een voorlichtingsproject over het verduurzaming van een modelwoning.

De gemeente heeft een huis verduurzaamd. De gemeente gebruikt het huis om voorlichting en digitale presentaties te geven aan de inwoners van de gemeente over de mogelijkheden en aanpassingen om hun woning te verduurzamen.

De gemeente heeft de woning gehuurd van een woningstichting. De huur van de woning is niet belast met btw. De gemeente en de woningstichting kunnen ook niet opteren voor een met btw belaste huur van de woning. De huur van de woning is niet belast met btw. De gemeente doet investeringen in de gehuurde woning. De gemeente kan de btw op de kosten van het aanpassen van de gehuurde woning compenseren bij het BTW-compensatiefonds. De woning wordt aangepast om burgers te informeren over de verduurzaming van de woning. De gemeente gebruikt de aangepaste woning voor voorlichting aan de inwoners van de gemeente. De gemeente kan de btw op de kosten van het aanpassen van de woning compenseren bij het BTW-compensatiefonds.

Een uitsluiting van het recht op compensatie van btw bij het BTW-compensatiefonds is niet aan de orde. De gemeente verstrekt geen goed of een dienst aan individuele derde. Als de gemeente de woning als btw-ondernemer exploiteert door het tegen vergoeding geven van voorlichting dan is de dienstverlening belast met btw.

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.