Nieuws

BCF: BTW: Stichting Afvalfonds Verpakkingen: Actualiteiten

Geplaatst: 26 september 2020
Kenmerk: 2020.31735

BCF: BTW: Stichting Afvalfonds Verpakkingen: Actualiteiten

In dit nieuwsbericht informeren wij u over actualiteiten inzake Stichting Afvalfonds Verpakkingen.

Wij hebben het dossier Stichting Afvalfonds Verpakkingen bijgewerkt. Klik hier

Met betrekking tot het scheiden van huishoudelijk afval c.q. het ophalen van glas, papier en plastic moeten gemeenten btw-correcties verzorgen.

  • Over de financiële bijdragen van Stichting Afvalfonds Verpakkingen moeten gemeenten btw voldoen.
  • De btw op kosten die gemeenten bij het BTW-compensatiefonds hebben gecompenseerd en betrekking heeft c.q. kan worden toegerekend aan het scheiden c.q. het ophalen van glas, papier en plastic in relatie tot de afspraken met Stichting Afvalfonds Verpakkingen moet worden terugbetaald aan het BTW-compensatiefonds. Ter zake is belastingrente verschuldigd.
  • De btw op de kosten die gemeenten moeten terugbetalen aan het BTW-compensatiefonds kunnen gemeenten in aftrek nemen op de btw-aangifte c.q. verrekenen met het bedrag aan btw dat in verband met de facturering van btw aan Stichting Afvalfonds Verpakkingen aan de Belastingdienst moet worden voldaan.

Wij ontvingen vrijdag een lezersvraag van een medewerker fiscale zaken van een gemeente. Kan de correctie op het BTW-compensatiefonds niet eenvoudig worden afgewikkeld door het bedrag aan btw dat aan Stichting Afvalfonds Verpakkingen c.q. Nedvang wordt gefactureerd ook in aanmerking te nemen als correctie van de btw die onterecht is gecompenseerd bij het BTW-compensatiefonds en alsnog kan worden afgetrokken c.q. verrekend op de btw-aangifte. Voor het antwoord op deze vraag verwijzen wij u naar onderdeel 7 van het dossier Stichting Afvalfonds Verpakkingen. Klik hier

Wij ontvingen een lezersvraag over een proefprocedure. Een gemeente wil het het standpunt van het Ministerie van Financiën bij de belastingrechter gaan bestrijden. Wat is de kans van slagen? Voor het antwoord op deze vraag verwijzen wij u naar onderdeel 8 van het dossier Stichting Afvalfonds Verpakkingen. Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P.(Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.