Nieuws

BCF: BTW: Scheiden huishoudelijk afval: Standpunt Belastingdienst: 2020

Geplaatst: 17 november 2020
Kenmerk: 2020.32797

BCF: BTW: Scheiden huishoudelijk afval: Standpunt Belastingdienst: 2020

In dit nieuwsbericht informeren wij u over het standpunt van de Belastingdienst inzake de btw-aspecten van het scheiden van afval en de wijziging van de Wet Milieubeheer met ingang van 1 juli 2020.

Dit artikel is een bewerking van een uitgebreider artikel. Voor het lezen van het complete artikel. Klik hier

Gemeenten hebben de afgelopen maanden btw-correcties moeten maken inzake van Stichting Afvalfonds Verpakkingen ontvangen financiële bijdragen en de btw op kosten van het gescheiden inzamelen van glas, plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drinkpakken (hierna ook: PMD).

De Belastingdienst heeft gemeenten verplicht om alsnog facturen met btw uit te reiken aan Stichting Afvalfonds Verpakkingen. De btw op de kosten die kan worden toegerekend aan het scheiden van glas en PMD kan volgens de Belastingdienst niet worden gecompenseerd bij het BTW-compensatiefonds maar moet worden afgetrokken op de btw-aangifte. De btw op de kosten moet immers worden toegerekend aan een btw-ondernemersactiviteit. De correcties moesten worden toegepast voor het tijdvak 2015 tot en 2019.

Met betrekking tot 2020 bestond nog onduidelijkheid in verband met het Besluit gescheiden inzameling huishoudelijk afval van 1 juli 2020. De Belastingdienst neemt het standpunt in dat gemeenten in het ketenregiemodel, bij bronscheiding en nascheiding als btw-ondernemer onder bezwarende titel aan Stichting Afvalfonds Verpakkingen een dienst verlenen die met 21% btw is belast. De met btw belaste dienst bestaat volgens de Belastingdienst uit: het gesorteerd aanleveren van kunststof verpakkingen en drankenkartons aan een recycler, de gescheiden inzameling aan de bron van PMD en kostenefficiënte inzameling van PMD bij nascheiding.

Gevolgen voor de praktijk

  • De gemeente moet facturen met btw uitreiken ter zake van de financiële bijdragen die in 2020 en later van Stichting Afvalfonds Verpakkingen worden ontvangen.
  • Ter zake van het gescheiden inzamelen van glas, plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drinkpakken mag geen btw bij het BTW-compensatiefonds worden gecompenseerd.
  • De gemeente moet de btw op kosten die kan worden toegerekend aan het gescheiden inzamelen van glas, plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drinkpakken in aftrek nemen op de btw-aangifte.
  • Controleer de gemeentelijke verordening afvalstoffenheffing. De afvalstoffenheffing betreft een zogenoemde bestemmingsheffing. Ter zake geldt een opbrengstlimiet. De toerekenbare begrote kosten mogen de begrote toerekenbare lasten niet overstijgen. Overstijgen de begrote baten de begrote lasten, dan kan de verordening partieel of in zijn geheel onverbindend worden verklaard. De btw op de kosten van het gescheiden inzamelen van glas, plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drinkpakken mogen niet als last worden meegenomen. De btw op de kosten kan in aftrek worden op de btw-aangifte en niet worden gecompenseerd bij het BTW-compensatiefonds waardoor artikel 15.33 Wet Milieubeheer niet geldt en de btw niet als kostenpost mag worden meegenomen in het tarief.

Documenten en publicaties

  • Bericht VNG d.d. 16 november 2020. Klik hier
  • Brief Belastingdienst inzake standpunt diensten jegens Stichting Afvalfonds. Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.