Nieuws

BCF: Beleidsdoorlichting BTW-compensatiefonds.

Geplaatst: 18 oktober 2020
Kenmerk: 2020.32331

BCF: Beleidsdoorlichting BTW-compensatiefonds.

In dit nieuwsbericht informeren wij u over de beleidsdoorlichting BTW-compensatiefonds.

De Commissie Financiën van de Tweede Kamer heeft het voorstel inzake de beleidsdoorlichting van het BTW-compensatiefonds ontvangen. De commissie merkt op: Beleidsdoorlichting artikel 6 (Btw-compensatiefonds)
De commissie is van mening dat de huidige opzet van de beleidsdoorlichting nog onvoldoende garantie biedt voor onafhankelijkheid. We begrijpen uit het plan van aanpak dat het onderzoek intern zal worden uitgevoerd en dat in de begeleidingscommissie met name organisaties zitting hebben die direct betrokken zijn bij de evaluatie. De rol van een onafhankelijke externe deskundige zou in dit geval dan ook van bijzonder belang zijn. Het is echter vooralsnog niet geheel duidelijk wat de betrokkenheid van deze persoon zou zijn. Graag zou de commissie dan ook meer informatie ontvangen over de wijze waarop de onafhankelijkheid van de beleidsdoorlichting wordt geborgd.
Daarnaast schrijft u dat er niet veel onderzoek is geweest sinds de vorige beleidsdoorlichting en dat er weinig beleidsveranderingen hebben plaatsgevonden. Om te garanderen dat de voorzienebeleidsdoorlichting duidelijke meerwaarde heeft en bijdraagt aan het leerproces in de beleidscyclus zou er bijzondere aandacht geschonken kunnen worden aan externaliteiten die meer inzicht geven in de afweging van centrale overheden om te kiezen voor in- of uitbesteding. Daarbij zou bekeken kunnenworden welke invloed de uitbreiding van het takenpakket van decentrale overheden daarop heeft.

Graag verneemt de commissie of, en op welke wijze, u deze vragen mee kunt nemen in de beleidsdoorlichting.

Voor raadplegen brief Commissie Financiën d.d. 9 oktober 2020. Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.