Nieuws

BCF: Afkoppelen regenwater; regentonnen; regentonnenactie; compostvat

Geplaatst: 06 oktober 2020
Kenmerk: 2020.32196

BCF: Afkoppelen regenwater; regentonnen; regentonnenactie; compostvat

In dit nieuwsbericht informeren wij u over de fiscale aspecten van de verstrekking van regentonnen en financiële ondersteuning van inwoners van de gemeente bij de aankoop van regentonnen. De regentonnenactie moet bijdragen aan meer bewustwording bij inwoners van de gemeente op het gebied van de waterhuishouding. Inwoners met een regenton gebruiken in een periode van droogte minder kraanwater. Tijdens hoosbuien wordt het riool ontlast.

De gemeente verstrekt aan iedere inwoner van de gemeente gratis een regenton of de gemeente geeft inwoners van de gemeente de mogelijkheid om een regenton gratis af te halen bij de gemeentewerf of een ander afhaalpunt. De gemeente kan volgens Taxnavigator de btw op de kosten compenseren bij het BTW-compensatiefonds. De verstrekking wordt gedaan aan iedere inwoner van de gemeente en wordt gedaan met het oog op het algemeen belang en wettelijke taak van de gemeente inzake het beheersen van het gemeentelijk stedelijk water.

De gemeente verkoopt en levert aan iedere inwoner van de gemeente onder de kostprijs maar tegen een meer dan symbolische vergoeding een regenton. De gemeente handelt als btw-ondernemer. De gemeente voldoet btw over de opbrengst en heeft recht op teruggaaf van btw op de kosten.

De inwoners van de gemeente krijgen de helft van de kosten van aanschaf van een regenton (maximaal € 50) via een subsidie vergoed. De subsidie is niet belast met btw. De gemeente handelt bij het verstrekken van een subsidie als overheid. De gemeente verstrekt een prijssubsidie van € 50 voor de aanschaf van een regenton bij een geselecteerd bedrijf. De prijssubsidie is belast met btw.

Het bovenstaande geldt ook voor een compostvat.

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.