Nieuws

BTW: Actualisatie Besluit 'Omzetbelasting. Aftrek van omzetbelasting': Aftrek bij verenigingen van eigenaren

Geplaatst: 28 december 2020
Kenmerk: 2020.33593

BTW: Actualisatie Besluit 'Omzetbelasting. Aftrek van omzetbelasting': Aftrek bij verenigingen van eigenaren

In dit nieuwsbericht informeren wij u over het standpunt van de Staatssecretaris van Financiën inzake het recht op aftrek van btw bij verenigingen van eigenaren.

Het gemeentelijk vastgoedbedrijf is veelal eigenaar van veel verschillende soorten vastgoed. In de portefeuille zit maatschappelijk vastgoed, vastgoed voor eigen gebruik maar ook commercieel vastgoed of strategische objecten. Soms heeft de gemeente een heel gebouw in eigendom maar vaak zal de gemeente lid zijn van een Vereniging van Eigenaren. Is de gemeente lid van een vereniging van eigenaren dan kunnen de kosten van btw worden beperkt omdat de VvE in bepaalde gevallen btw op kosten kan doorschuiven naar de leden.

Doorschuiven: btw-ondernemerschap

In onderdeel ‘5.2.3. Aftrek bij vereniging van eigenaren’ van het Besluit 'Omzetbelasting. Aftrek van omzetbelasting', 24 november 2020, nr, 2020-167584, wordende btw-aspecten beschreven van een Vereniging van Eigenaren (hierna ook: VvE). De leden van een VvE kunnen volgens het Besluit onder voorwaarden btw op kosten doorschuiven naar de leden-ondernemers. De VvE mag de btw op kosten alleen doorschuiven als de VvE geen btw-ondernemer is. Als een gemeente via een VvE mede eigenaar is van een gebouw waarin ruimten door de gemeente belast met btw worden geëxploiteerd (btw belaste verhuur, parkeergarage met slagboom, mogelijk sport) kan de VvE een deel van de btw op de kosten doorschuiven naar de gemeente die de desbetreffende btw kan terugvragen c.q. verrekenen op de btw-aangifte.

De aftrek van btw door de leden-ondernemers vindt plaats naar rato van de financiële bijdrage van de desbetreffende ondernemer aan de vereniging.

Voor raadplegen Besluit 'Omzetbelasting. Aftrek van omzetbelasting', nr, 2020-167584. Klik hier

Doorschuiven: overheid

In onderdeel ‘3.2 Transparantiemethode’ van het Besluit ‘Omzetbelasting. Omzetbelasting en compensatie van omzetbelasting bij publiekrechtelijke lichamen’ van 24 december 2020, nr. 2020-249875, is aangegeven dat btw op kosten onder voorwaarden naar gemeenten kan worden doorgeschoven. De gemeente kan de doorgeschoven btw vervolgens compenseren bij het BTW-compensatiefonds. Uit onderdeel ‘3.2.1 Wie kunnen de transparantiemethode toepassen?’ kan worden opgemaakt dat een VvE onder voorwaarden ook gebruik kan maken van de transparantiemethode als de VvE nog maar een compensatiegerechtigd lid heeft.

Voor raadplegen Besluit ‘Omzetbelasting. Omzetbelasting en compensatie van omzetbelasting bij publiekrechtelijke lichamen’ van 24 december 2020, nr. 2020-249875. Klik hier

Gemeentelijke praktijk

Heeft u geïnventariseerd in welke Verenigingen van Eigenaren uw gemeente participeert en wordt gebruik gemaakt van de doorschuifregeling en/of transpantiemethode.

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.