Nieuws

Verhoging verlaagde btw-tarief

Geplaatst: 08 december 2018
Kenmerk: 2018.04902

Verhoging verlaagde btw-tarief

De verhoging van het verlaagde btw-tarief van 6% naar 9% leidt tot veel vragen bij gemeenten. Gemeenten krijgen op verschillende manieren te maken met de btw-tariefswijziging. Wij werken de vragen systematisch voor u uit. In de voorbeelden nemen wij aan dat een prestatie wordt verricht ter zake waarvan het verlaagde btw-tarief geldt. 

  1. De gemeente verricht de prestatie aan een ondernemer op 11 december 2018. De ondernemer heeft niets vooruitbetaald. Als de factuur voor 1 januari 2019 wordt uitgereikt is het verlaagde btw-tarief van 6% van toepassing. Wordt de factuur na 1 januari 2019 uitgereikt dan is het verlaagde btw-tarief van 9% van toepassing.
  2. De gemeente verricht een prestatie aan een particulier op 11 december 2018. De particulier heeft niets vooruitbetaald. Omdat de prestatie aan de particulier in 2018 is verricht is en blijft het btw-tarief van 6% van toepassing. Wanneer wordt betaald is niet van belang. Zowel bij een betaling in 2018 os bij een betaling in 2019 geldt het verlaagde btw-tarief van 6%. 
  3. Het taxibedrijf verzorgt leerlingenvervoer voor de gemeente. De gemeente heeft de kosten voor het eerste kwartaal 2019 in 2018 vooruit betaald. Op grond van de goedkeuring van de Staatssecretaris van Financiën geldt het verlaagde btw-tarief van 6%. 

Op Taxnavigator treft u een overzichtsdossier aan. In het overzichtsdossier werken wij uw vragen uit. Voor raadplegen overzichtsdossier: klik hier  

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P.(Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl © Copyright Taxnavigator/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.