Nieuws

BTW: Btw-tarief verhuur accommodaties aan gemeenten voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen

Geplaatst: 09 september 2022
Kenmerk: 2022.46400

BTW: Btw-tarief verhuur accommodaties aan gemeenten voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen

In dit nieuwsbericht informeren wij u over een bericht van de Belastingdienst inzake het btw-tarief verhuur accommodaties aan gemeenten voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen.

Btw-tarief verhuur accommodaties aan gemeenten voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen

08-09-2022

Belastingdienst actueel

Nieuws volgen via RSS

De verhuur van accommodaties aan gemeenten voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne door hotels, pensions en vakantiebestedingsbedrijven is belast met het lage btw-tarief van 9%.

Als hotels, pensions of vakantiebestedingsbedrijven logies aanbieden aan personen die daar voor een korte periode verblijven, geldt daarvoor het btw-tarief van 9%. Dit tarief geldt ook voor de verhuur van een vakantie-accommodatie aan een vakantiebestedingsbedrijf (of een vergelijkbaar bedrijf) dat deze accommodatie gebruikt om logies aan te bieden aan personen die daar voor een korte periode verblijven.

Verhuur accommodaties door hotels, pensions en vakantiebestedingsbedrijven aan gemeenten voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne: 9% btw

Verhuren hotels, pensions en vakantiebestedingsbedrijven accommodaties voor de opvang van asielzoekers aan het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) of het Ministerie van Justitie en Veiligheid (J&V)? Dan is deze verhuur op basis van het huidige beleid belast met 9% btw. Het verblijf van de asielzoekers in deze accommodaties duurt soms relatief lang. Toch kan het door de aard van het verblijf worden gezien als een verblijf voor een korte periode.

Ook bij de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne door gemeenten kan het verblijf door de aard van het verblijf worden gezien als een verblijf voor een korte periode. Daarom kan het huidige beleid ook worden toegepast als hotels, pensions en vakantiebestedingsbedrijven accommodaties voor de opvang van deze vluchtelingen verhuren aan gemeenten. Ook dan geldt het btw-tarief van 9%.

Verhuur ongemeubileerde onroerende accommodaties: vrijgesteld

Is sprake van de enkele verhuur van ongemeubileerde onroerende accommodaties buiten het kader van het hotel-, pension-, en vakantiebestedingsbedrijf voor de tijdelijke opvang van asielzoekers? Dan valt die op basis van het huidige beleid níet onder het lage btw-tarief van 9%. Deze verhuur is volgens de wet vrijgesteld van btw. Dit geldt ook voor de verhuur van ongemeubileerde onroerende accommodaties voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Denk bijvoorbeeld aan de verhuur van kloosters en kantoorruimte.

Verhuur roerende zaken: 21% btw

De enkele verhuur van roerende zaken voor de tijdelijke opvang van asielzoekers of vluchtelingen uit Oekraïne is belast met het algemene btw-tarief van 21%. Denk bijvoorbeeld aan de verhuur van een stacaravan of container.

Documenten en publicaties.

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.